Wat is invloed aanslag Charlie Hebdo op vrije woord?

Radio en TV | do 07 jan 2016

Verslag Vanessa Lamsvelt

Redactie Mirjam Keunen

Redactie Pieter Willemsen

Het is vandaag een jaar geleden dat terroristen een bloedbad aanrichtten op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Twee Frans-Algerijnse broers schoten binnen enkele minuten tien mensen dood: acht journalisten, een bezoeker en een politieman.

In Parijs worden deze week de slachtoffers herdacht. Charlie Hebdo bracht ook een speciaal nummer uit.

Cartonist Joep Bertrams won de Inkspotprijs 2014-2015 voor de beste politieke spotprent voor zijn cartoon 'Onsterfelijk' die hij maakte na de aanslag op de redactie. De prent van Bertrams toont een redacteur van Charlie Hebdo die onthoofd is, maar desondanks nog steeds zijn tong naar de bebaarde terrorist uitsteekt.

Charlie Hebdo. Nooit opzij. pic.twitter.com/MJwGKPQ8jU

-- Joep Bertrams (@joepbertrams) 7 januari 201

,,Een krachtig en indrukwekkend statement'', oordeelde de jury. ,,Mooi en vakkundig uitgevoerd. Uiteindelijk overwint het vrije woord. Of beter nog in dit geval: het vrije potlood." Maar is dat zo? Welke invloed heeft de aanslag gehad op het werk van Nederlandse cartoonisten en opiniemakers?

Strijdbaarder

Joep Bertrams bladert in het Persmuseum in Amsterdam door de uitgaven van Charlie Hebdo's van het afgelopen jaar. Zelf is hij strijdbaarder geworden. Dat geldt ook voor opiniemaker Bert Brussen, een van de oprichters van de nieuws- en opiniewebsite Postonline. Voor hem was de aanslag een keerpunt. De eerste maanden liep hij anders over straat omdat hij bang was. De gebeurtenis heeft ook zijn standpunten over de islam verhard.

Joep Betrams maakte ook een jaar na de aanslag op Charlie Hebdo een cartoon:

Een jaar later #CharlieHebdo pic.twitter.com/XWGoP10uJY

-- Joep Bertrams (@joepbertrams) 7 januari 2016

Komende zondag is een grote memorial voor Charlie Hebdo, en de Franse zanger Halliday treedt daar op. En dat is veelbesproken in Frankrijk: Halliday staat bekend om zijn rechtse signatuur en de hoofdredacteur van Charlie Hebdo had een hekel aan hem. In Radio EenVandaag praten we hierover met Rudi Wester, de voormalig directeur van het Institut Neerlandais in Parijs.