Veel aandacht voor opvang vluchtelingen in nieuwjaarstoespraken commissarissen van de Koning
Veel aandacht voor opvang vluchtelingen in nieuwjaarstoespraken commissarissen van de Koning
07 januari 2016
Traditioneel houden de twaalf commissarissen van de Koning (cdK) tijdens de eerste werkweek van het nieuwe jaar hun nieuwjaarstoespraken. Inmiddels hebben acht commissarissen hun rede uitgesproken. Wat direct opvalt is dat elke cdK ruime tijd besteed aan het thema `opvang vluchtelingen'. De commissarissen maken zich hard voor een ruimhartige opvang, prijzen de prestaties op dit vlak van `hun' burgemeesters en spreken hun afkeuring uit over de manier waarop het debat over dit onderwerp wordt gevoerd. Op andere thema's als regionale economie en energietransitie wordt kort ingegaan in sommige speeches maar het staat in schril contrast met de aandacht voor de vluchtelingen. Hieronder een zeer beknopte samenvatting van acht van de twaalf toespraken met een link naar de volledige tekst op de websites van de betreffende provincies.
Minder gaswinning in Groningen
De laatste nieuwjaarstoespraak van commissaris van de Koning in Groningen Max van den Berg. Hij neem in maart afscheid. In zijn speech drie onderwerpen: de opvang van vluchtelingen, werkgelegenheid en de gaswinning. Over dit laatste, typisch Groningse onderwerp, zei hij dat als het aan hem ligt de gaswinning wordt verminderd en uitgesmeerd over een langere periode.
Lees hier volledige nieuwjaarstoespraak
In Drenthe veel aandacht voor regionale werkgelegenheid
Vanwege de ijzel ging de nieuwjaarsreceptie van de provincie Drenthe niet door en werd de nieuwjaarstoespraak van Jacques Tichelaar niet uitgesproken. De uitgeschreven speech is digitaal wel beschikbaar en daarin lezen we uiteraard ook veel over de opvang van vluchtelingen en de `Slag om Oranje'. Tichelaar is trots op zijn burgemeesters en vindt dat de provincie met de huisvesting van 10.000 vluchtelingen trots mag zijn. Verder veel aandacht voor de regionale economie en werkgelegenheid. Drenthe heeft van alle provincies het zwaarst geleden onder de recessie en ook het faillissement van V&D en Macintosh zal gevolgen hebben voor de provincie. In de afgelopen weken heeft nog koortsachtig overleg plaatsgevonden met de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) en het ministerie van EZ om alsnog zoveel mogelijk banen te redden.
De niet uitgesproken nieuwjaarsrede van Tichelaar leest u hier
Overijssel lanceert marktplaats voor Nieuwe Noabers Ank Bijleveld, cdK in Overijssel, lanceerde tijdens haar toespraak het project `Nieuwe Noabers'. Op verzoek van de Provinciale Staten ontwikkelt de provincie een marktplaats waar vrijwilligers, bedrijven en instellingen hun aanbod kwijt kunnen voor activiteiten voor vluchtelingen. Terugblikken op 2015 doet de Bijleveld, die sinds 1 januari ook voorzitter is van het IPO, op moderne wijze via een interactief jaarverslag.
Bekijk dat jaarverslag hier
Geen ruimte voor geweld, intimidatie en bedreigingen in Gelderland Gelderland moet gul zijn in gastvrijheid bij de opvang van vluchtelingen aldus Clemens Cornielje, commissaris van de Koning in Gelderland. Hij stoort zich aan de wijze waarop het debat over dit onderwerp gevoerd is: "In onze democratie mag je het overal mee eens of oneens zijn. Je mag dat op verschillende wijzen uiten. Waar ik in Gelderland geen ruimte aan wil geven zijn geweld, intimidatie en bedreigingen. Dat is niet normaal. Dat mag niet normaal worden." Gelukkig ook ruimte voor wat meer luchtere onderwerpen: zo kijkt Cornielje uit naar de komst van de Giro d'Italia naar de provincie in mei van dit jaar.
Lees hier de volledige speech hier
Ontstaan uit een grijze moddervlakte: 30 jaar Flevoland In rede van Leen Verbeek van Flevoland stond het dertigjarig bestaan van de provincie centraal: "Uit een grijze moddervlakte, de voormalige bodem van de Zuiderzee, zijn zes gemeenten Urk, Noordoostpolder, Dronten, Lelystad, Zeewolde en Almere ontstaan en daarmee onze provincie." En verder: "We zijn een provincie met een normale bevolkingsopbouw en met een eigen geschiedenis van onze wording, waarop we trots op kunnen zijn. Tegelijk blijven we jong, open, innoverend en een tikkeltje rebels. Dat is Flevoland! Daarmee is natuurlijk niet alles gezegd. We zijn bepaald nog niet klaar." Ook Verbeek kan niet om de opvang van vluchtelingen hee en ook hij prijst de burgemeesters in zijn provincie die onder hoge druk prestaties van formaat leveren.
U kunt de volledig speech hier lezen
Van Beek ziet dingen door een Utrechtse bril Willibrord van Beek blikte in zijn toespraak terug op zijn eerste jaar als Utrechtse commissaris. Utrecht is hem aan het hart is gegroeid: "Ik ben de dingen door een Utrechtse bril gaan zien". Ook Van Beek refereerde aan de vluchtelingencrisis: hij bevestigde dat hij samen het COA hard werkt aan de realisatie van opvanglocaties. Maar in de Utrechtse aanpak, voegde hij daaraan toe, heeft het de voorkeur meerdere kleine tot middelgrote locaties te realiseren en wordt dus niet ingezet op grootschalige opvang op een locatie.
Lees hier meer over de toespraak van Van Beek
Historische toespraak van de Limburgse gouverneur Theo Bovens maakte van zijn nieuwjaarstoespraak een historisch verhaal met veel jaartallen en verwijzingen naar belangrijke gebeurtenissen in Maastricht en de rest van de provincie. Wanneer hij ingaat op de vluchtelingenproblematiek doet hij ook een beroep op ieders historisch besef en verwijst naar de opvang van grote groepen Belgische vluchtelingen in Limburg tijdens de Eerste Wereldoorlog. Toch blikte de Limburgse gouverneur ook vooruit: "In 2016 verwacht ik groei voor onze provincie in economische zin. Meer werk, minder werkloosheid; een sterk Limburg dat nationaal en internationaal meetelt, omdat velen in ons bedrijfsleven, ons MKB, onze land- en tuinbouw en onze culturele- en gastvrijheid sector daar keihard hun best voor doen."
De volledige toespraak leest u hier
Zuid-Holland: "leiderschap...daar is iets mee.." Jaap Smit roept in zijn rede elke gemeente in zijn provincie op zijn steentje bij te dragen. De Zuid-Hollandse commissaris maakt daar wel een kanttekening bij: "Op Europees niveau moeten maatregelen worden genomen om de instroom terug te brengen naar behapbare grootte. Alleen dan wordt het in Europa en dus ook in ons land gemakkelijker om tot breed gedragen besluiten te komen." Volgens Smit is leiderschap meer nodig dan ooit. Maar met leiderschap, daar is iets mee, vervolgde hij, want er lijkt zowel een tekort aan leiderschap als aan volgzaamheid te zijn. "Is leiderschap zeggen wat 'het volk wil horen' of is leiderschap het hebben van een goed en overtuigend verhaal en het vermogen om mensen mee te nemen op onbekende wegen", zo vroeg Smit zich af. Om zich vervolgens voor de tweede variant uit te spreken.
U kunt de toespraak hier downloaden
Zie het origineel.De nieuwjaarstoespraken van de commissarissen van de Koning in Fryslan, Noord-Holland, Noord-Brabant en Zeeland moeten nog worden uitgesproken. Deze worden in dezer dagen aan dit bericht toegevoegd.