Wetterskip Fryslan verbetert Waddenzeedijk langs Friese kust
In opdracht van Wetterskip Fryslan gaat Heijmans de Waddenzeedijk ter hoogte van Zwarte Haan, Holwerd en Wierum verbeteren. De zeedijk voldoet op deze locaties niet meer aan de veiligheidseisen van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). De bestaande dijkbekleding krijgt over een lengte van 13 kilometer een laag elastocoast: innovatief materiaal dat de dijk duurzaam beschermt tegen erosie en de zwaarste weersomstandigheden. De werkzaamheden starten begin april en duren tot oktober 2016. De totale kosten bedragen 12 miljoen euro.
Duurzaam en sterk
Elastocoast bestaat uit polyurethaanhars gebonden breuksteen. Een soort tweecomponenten-superlijm die voor 50% bestaat uit hernieuwbare grondstoffen. Door de toepassing van dit materiaal, is het verwijderen van de huidige dijkbekleding niet nodig. Zo kan het project in een korte periode worden uitgevoerd. Daarnaast is het 2 keer zo sterk als asfalt en is het een prima ondergrond voor algen, wieren, schelpdieren en andere kleine organismen. Elastocoast wordt al bij diverse dijkverbeteringsprojecten in Nederland gebruikt. Wetterskip Fryslan is het eerste waterschap dat de innovatieve superlijm op deze schaal gaat toepassen.
Dijkverbeteringen Fryslan
Tot in 2018 verbetert Wetterskip Fryslan 35 kilometer dijk om de voeten in Fryslan en het Groninger Westerkwartier ook in de toekomst droog te houden. Naast de verbetering van de Waddenzeedijk langs de Friese kust startte het waterschap vorig jaar met de verbetering van de IJsselmeerdijk ten westen van Lemmer en de Waddenzeedijk op Ameland. Binnen het HWBP heeft het waterschap inmiddels tien projecten afgerond. Hierdoor is Fryslan ook de komende 50 jaar beschermd tegen hoog water.
Hoogwaterbeschermingsprogramma
In het nationale Hoogwaterbeschermingsprogramma voeren de waterschappen en het ministerie van Infrastructuur en Milieu (Rijkswaterstaat) maatregelen uit om de primaire waterkeringen veilig te maken en daarmee aan de wettelijke veiligheidsnorm te laten voldoen, nu en in de toekomst. Kijk voor meer informatie op de website van Rijkswaterstaat (externe website).