Oceanwide Expeditions kondigt nieuwe Rosszee reizen in Antarctica aan

woensdag 6 januari 2016 07:30 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Oceanwide Expeditions

Na geslaagde expedities in 2013 en 2015 heeft het Nederlandse Poolcruisebedrijf Oceanwide Expeditions twee nieuwe cruises naar de Ross Sea in 2017 aangekondigd. Het tegen ijs versterkte schip 'Ortelius' wordt uitgerust met helikopters voor de twee Antarctica reizen (https://oceanwide-expeditions.com/antarctica/ross-sea), die vertrekken vanaf het Zuid-Amerikaanse continent. Het schip vaart naar het Antarctisch Schiereiland, waarbij de poolcirkel wordt gekruist, verder naar het westen naar Peter I Eiland, door de Bellingshausenzee langs de ijskap van 'diep Antarctica' in de Ross Sea. De reis gaat verder naar het onbewoonde sub-Antarctische Campbell Island en eindigt na 32 dagen in Nieuw-Zeeland. De tweede cruise biedt dezelfde route, maar in omgekeerde richting.

De Rosszee uitdaging

Het Rosszeegebied van Antarctica is altijd een droom en tegelijkertijd een uitdaging geweest voor Poolreizigers. Het Ross-ijsplateau verhindert een volledig seizoensprogramma en afstanden zijn enorm. Los van de extreme omstandigheden, zijn de landingsplaatsen nog steeds moeilijk te bereiken. "Met de voordelen van de "Ortelius" in combinatie met het gebruik van helikopters, krijgen onze reizigers de mogelijkheid om Antarctica's meest fascinerende plekken te verkennen", zegt directeur Michel van Gessel.

Historische ontdekkingsreizen

De Britse poolontdekkingsreiziger James Clark Ross ontdekte het Rosszeegebied in 1841. Het duurde nog eens 60 jaar voordat de echte race naar de Zuidpool begon toen de British Royal Geographic Society Robert Falcon Scott op zijn reis stuurde in 1901, gevolgd door Ernest Shackleton (1907-09), Japanse ontdekkingsreiziger Nobu Shirase (1910-12) en nog een poging van Scott en de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen die de pool in 1911 bereikte. De hutten van Scott en Shackleton bestaan nog steeds, compleet met inventaris uit die tijd. Ze kunnen nu bezocht worden door de ontdekkingsreizigers van de moderne tijd.

De expeditie

Slechts enkele expedities hebben zich zo ver zuidwaarts naar de Rosszee gewaagd. Oceanwide Expeditions probeert passagiers naar gebieden als het zelden bezochte vulkanische Peter I Island, de hutten van de Britse ontdekkingsreizigers Ernest Shackleton en Robert Falcon Scott op Rosseiland, het Amerikaanse McMurdo station, de Dry Valleys - in geologisch opzicht vergelijkbaar met Mars - en Campbell Island, thuisland van de zuidelijke koningsalbatros, te brengen.

De reis bestrijkt een van de laatste wildernissen op aarde, nauwelijks beinvloed en bezocht door mensen. De Ross Sea is de thuisbasis van dwergvinvissen, orka's, weddellzeehonden en krabbeneters, adeliepinguins en keizerspinguins, stormvogels en jagers.

Win een cruise naar de Rosszee

Oceanwide Expeditions biedt iedereen de kans om de cruise te winnen met een Antarctica wedstrijd die nu wordt gehouden. https://oceanwide-expeditions.com/contest/

Over Oceanwide Expeditions

Sinds 1996 biedt Oceanwide Expeditions (https://oceanwide-expeditions.com/) Poolexpedities in kleine groepen naar de Noordpool en Antarctica aan. Het bedrijf beheert en exploiteert de motorschepen Plancius en Ortelius (beide 116 passagiers). De schepen voldoen aan de hoogste internationale veiligheidsnormen voor passagiersschepen zoals SOLAS (Internationaal Verdrag voor de beveiliging van mensenlevens op zee) en hoewel de schepen in het pakijs en verafgelegen smalle waterwegen varen, staat veiligheid voorop.

Oceanwide Expeditions is de marktleider in het Poolgebied en heeft viermaal de World Travel Award gewonnen omdat het telkens toonaangevende poolexpedities organiseert. De Nederlandse "Stichting Plancius" (1981-1996) was de voorganger van Oceanwide Expeditions. Na de start in 1983 was het de eerste cruiseoperator die jaarlijks expedities naar Spitsbergen organiseerde.

https://www.youtube.com/watch?v=DM9Oi5pevrQ&feature=youtu.be https://www.youtube.com/watch?v=NG0C9T_Qb3I&feature=youtu.be

*

*

*

*