Eerste tijdelijke huisvesting voor statushouders in Amsterdam

DE REGENBOOG GROEP MAAKT EERSTE TIJDELIJKE HUISVESTING VOOR STATUSHOUDERS IN AMSTERDAM MOGELIJK

'IN EEN AZC INTEGREER JE NIET'

Amsterdam, 5 januari 2016 – Wethouder Laurens Ivens (SP) van de Gemeente Amsterdam nam een kijkje in de locatie die De Regenboog Groep vanaf 6 januari 2016 ter beschikking stelt als tijdelijke woonruimte voor statushouders. 'Een cadeautje', aldus de wethouder Bouwen & Wonen.

Morgen nemen 22 mensen hun intrek in het pand dat nu nog leeg staat en zich bevindt in het Westerpark, niet ver van de Buurtboerderij van De Regenboog Groep. Het gaat om 11 alleenstaande vrouwen en 11 LHBTG-ers, ofwel de extra kwetsbaren onder de gehele groep statushouders. Deze 22 zijn de eersten van 2500 statushouders die in 2016 onderdak krijgen in de gemeente Amsterdam.

Voorhuisvesting

De locatie in het Westerpark valt binnen de zelfzorgarrangement-regeling, ook wel 'voorhuisvesting' genoemd. Het gaat om tijdelijke huisvesting, ingevoerd door het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) om de grote stroom vluchtelingen in goede banen te leiden en de AZC's te ontlasten. De locatie is de eerste in Amsterdam. Ivens: 'Deze locatie werd ons min of meer in de schoot geworpen. De Regenboog Groep kwam er zelf mee! Echt een cadeautje. Dit is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen de gemeente Amsterdam en partners in de stad. Samen zetten we ons in om deze mensen die het zo hard nodig hebben onderdak te bieden. Voorhuisvesting bevordert de integratie. Mensen leren alvast de stad kennen waar ze zich straks definitief vestigen. In een AZC integreer je niet.'

Over De Regenboog Groep

In 2015 bestaat De Regenboog Groep 40 jaar. Haar oprichting in 1975 vormde een antwoord op hulpbehoefte onder dakloze en verslaafde jongeren. Tegenwoordig is De Regenboog Groep een stadsbrede maatschappelijke organisatie die naast werk & activering ook maatschappelijke opvang (in de vorm van 9 inloophuizen voor dak- en thuislozen) en informele zorg biedt aan Amsterdammers in (sociale) armoede. De Regenboog Groep biedt jaarlijks ondersteuning en coaching aan ruim 5000 mensen. 1 op de 5 Amsterdammers leeft onder de armoedegrens. 65.000 Amsterdammers zijn extreem eenzaam.