Nieuwjaarstoespraak waarnemend burgemeester Bernt Schneiders


woensdag 06 januari 2016

Speech uitgesproken tijdens de nieuwjaarsreceptie waarnemend burgemeester Bernt Schneiders, 5 januari 2016

Dames en heren,

Heel hartelijk welkom op de Nieuwjaarsbijeenkomst te Bloemendaal en namens het gemeentebestuur kan ik u zeggen dat wij blij zijn dat u er bent.
Want zonder burgers geen bestuur. En hoe aardig is het niet om het nieuwe jaar officieel te beginnen met mensen die de Bloemendaalse gemeenschap een warm hart toedragen en veelal bereid zijn om zich voor het reilen en zeilen van de dorpen in te zetten.
Voor de eerste keer wordt de nieuwjaarsreceptie gehouden in dit prachtig verbouwde gemeentehuis dat een goed onderdak biedt aan onze ambtenaren maar dat ook makkelijk bereikbaar en goed toegankelijk is voor de inwoners. En dat een uitstraling en allure heeft zoals die bij Bloemendaal past.
Complimenten voor allen die zich voor dit succesvolle project hebben ingezet.

Actieve kernen

In de afgelopen maanden dat ik hier ben als waarnemend burgemeester heb ik gezien dat Bloemendaal een levendige gemeente is met actieve kernen. En zoals gezegd; daarom is het goed om met al die betrokken mensen het nieuwe jaar in te luiden.
Met de mensen die zich inzetten voor de sport, voor cultuur, voor de politiek, voor het kerkelijk leven voor de lokale economie, voor de veiligheid, en noem maar op.
Samen proberen we ervoor te zorgen dat Bloemendaal floreert en dat de mensen het hier goed hebben. En door de bank genomen is dat natuurlijk ook zo.

Uitvoering collegeprogramma

In de lijstjes waarin gemeenten met elkaar op kwaliteit worden vergeleken staat Bloemendaal altijd ergens in de top, als het al niet op de eerste plaats is.
En zo is er het afgelopen jaar ook weer goed werk geleverd. De overname van de zorgtaken is goed verlopen, er zijn volop bouwactiviteiten zowel in de vrije sector als in de sociale sfeer, de gemeentebegroting is duurzaam op orde, de afgebrande Bos en Duinschool wordt herbouwd, verrijkt met
ondergrondse gymzalen en het onkruid wordt zonder het gebruik van gif bestreden. En zo zijn we goed op weg met de uitvoering van het collegeprogramma.
En Bloemendaal is natuurlijk ook aantrekkelijk door de nabijheid van een aantrekkelijke centrumstad die rijk is aan historie en cultuur. Stad en ommeland hebben elkaar nodig en vullen elkaar aan.
Stedelingen genieten van de rust en de ruimte van het duingebied en het strand, en bewoners van de omliggende dorpen maken graag gebruik van de voorzieningen van de stad.
De mensen leven niet meer zoals vroeger, uitsluitend in hun dorp of in hun stad maar maken gebruik van allerlei voorzieningen in een veel grotere regio.
En daarom is het zo belangrijk dat gemeenten in een regio goed met elkaar samenwerken om het werk wat bestuurders doen goed op elkaar af te stemmen.

Tijdelijke burenhulp

En zo is het ook gekomen dat ik hier als burgemeester en buurman uit Haarlem sta als uw waarnemend burgemeester. Niet om te proberen om u in te lijven, maar als tijdelijke burenhulp in een regio met goede bestuurlijke verhoudingen waar je elkaar over en weer helpt.
Zo hoort het wat mij betreft.

Regionale aanpak vluchtelingen

En zo is het ook gegaan bij onze inspanningen om de vluchtelingenstroom die naar Kennemerland kwam en misschien ook volgend jaar nog komt, goed te begeleiden.
Toen het Rijk het woord Regionale Regie Tafel had bedacht, was die tafel bij ons eigenlijk alweer afgeruimd omdat we onderling al hadden afgesproken hoe we het hier aan zouden pakken. Nu betekent dat nog wel doorpakken in Bloemendaal om de voornemens uit te werken tot een concreet plan.
Dergelijke praktische samenwerking met een voor iedereen goed resultaat geeft vertrouwen in de toekomst en voorkomt oeverloze discussies over gemeentelijke herindelingen.

Vertrouwen

Ik had het over lijstjes waarin gemeenten met elkaar worden vergeleken die voor Bloemendaal doorgaans positieve publiciteit opleveren.
Helaas is Bloemendaal de afgelopen tijd ook op een minder rooskleurige manier in het nieuws geweest. En dat is jammer. Maar eigenlijk meer dan dat.
Een gemeentebestuur kan eigenlijk alleen behoorlijk functioneren als het kan steunen op het vertrouwen van de inwoners. En zoals we weten komt vertrouwen te voet en gaat het te paard.
Als er dan in de landelijke kranten en op de televisie wordt verteld dat het hier bestuurlijk een rommeltje is - of een lommerrijke sneuvelplek voor bestuurders- dan gaat het vertrouwen er te paard vandoor. Daarom vergt het een stevige inspanning om het vertrouwen weer terug te winnen.
En dat is dan ook de belangrijkste opgave van de gemeenteraad en het college in het komende jaar. Als waarnemend burgemeester wil ik daar graag mijn bijdrage aan leveren.

Waarnemen in dubbele zin

Eigenlijk vind ik de benaming waarnemend burgemeester wel een hele mooie. Want dat waarnemen heeft een dubbele betekenis.
Je neemt het burgemeestersambt tijdelijk waar.
Maar tegelijkertijd neem je in een gemeente ook in zintuigelijke zin van alles waar...
Ik ervaar dat er animo is om de bestuurlijke problemen te boven te komen en om het beter te doen dan in het verleden, vanuit de wil om iets goeds bij te dragen aan het functioneren van de gemeenschap. En waar een wil is, is altijd een weg. En ik zie dat er op die weg goede stappen worden
gezet. Ik voel dat er veel meer bestuurskracht mogelijk is als het onderlinge samenspel beter wordt.

Luxewagen in de revisie

Als ik mijn subjectieve waarneming wil schetsen dan kan ik het beste een metafoor gebruiken.
Je zou Bloemendaal kunnen zien als een mooie luxe auto met alles erop en eraan.
Als die auto rechtdoor op het asfalt rijdt gaat het fantastisch.
Een heerlijk ritje, met soms wat gekibbel op de achterbank maar dat komt in de auto's van de beste gezinnen voor.
Maar, zodra de auto op ongeplaveide weggetjes komt die soms ook nog bochtig zijn wordt het lastig.
Om te beginnen blijken de schokbrekers niet erg stug waardoor elk hobbeltje wordt gevoeld en pijn doet. Soepel schakelen blijkt nauwelijks nog te lukken waardoor je de tandwielen hoort knarsen. Dan valt er een portier uit en de bestuurder die niet strak in de riemen zit vliegt naar buiten. Dan
kruipt de volgende achter het stuur maar tevergeefs. De inzittenden op de achterbank rukken mee aan het stuur en dan loopt alles vast in een zompige kuil in lommerrijk gebied.

Tijd om even bij zinnen te komen en een plan te maken.
En dat is de laatste maanden gebeurd.
De auto is eens goed bekeken. Alle bouten en moeren zijn aangedraaid, bestuurders en inzittenden hebben afspraken gemaakt over wie wat doet tijdens de rit, bestemming en route zijn nog eens gecheckt en iedereen heeft zin om weer op weg te gaan. En dan nu even vertaald naar het gemeentebestuur.

Afspraken met de raad

De fractievoorzitters (althans de grootst denkbare meerderheid van hen) hebben gemeenschappelijk en in mijn aanwezigheid intensief met elkaar gesproken over de werking van het bestuur en over de verbetering van de cultuur in de gemeenteraad. Dat is vastgelegd en er zijn afspraken over gemaakt.
Die afspraken zijn ook letterlijk onderschreven. En zo is ook raad breed een motie aangenomen die uitdrukt dat er collectief wordt gewerkt aan een betere bestuurscultuur in Bloemendaal. Iedereen heeft aangegeven op die afspraken aanspreekbaar te zijn. En ik zal mensen die de afspraken niet
nakomen daar ook graag aan helpen herinneren. Maar dat zal vast niet nodig zijn hoop ik.

Proefrit

Kortom; de auto kan weer uit de garage en we gaan de komende twee maanden proefrijden. En als die proefrit slaagt en iedereen zich comfortabel voelt dan zetten we koers naar het provinciehuis aan de Dreef om daar aan de Commissaris voor te stellen om de procedure voor een nieuwe burgemeester
te starten.
Ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken. Maar de komende tijd moeten de riemen nog even vast blijven.

Dames en heren. We zien de toekomst en de bestuurlijke toekomst van Bloemendaal met vertrouwen tegemoet.
Laten we er in alle opzichten een goed en mooi jaar van maken.

Uitreiking `Kopje van Bloemendaal'

En dan wil ik nu het woord richten tot een man die zich al meer dan 8 jaar lang inzet voor het een pareltje van cultuurhistorisch erfgoed in Bloemendaal Dorp.

In de kerkelijke organisatie van de Protestantse gemeente in Bloemendaal en Overveen is het College van Kerkrentmeesters onder andere zaken belast met het beheer en onderhoud van kerkgebouwen, pastorieen en andere onroerende goederen.

Binnen dit college is de heer Rob Spigt degene die dit gebouwenbeheer vanaf september 2007 op zich heeft genomen. Ik noem bijvoorbeeld het afstoten van de Gereformeerde Vijverwegkerk uit 1960 waardoor ook voor Radio Bloemendaal een nieuw onderkomen moest worden gezocht.

Dorpskerk

Dorpskerk Bloemendaal Dorp gerenoveerd
In het bijzonder heeft Rob Spigt zich ingezet voor de renovatie van de dorpskerk aan het Kerkplein in Bloemendaal-dorp. Deze renovatie en herinrichting zijn in 2015 succesvol voltooid. Opmerkelijk is dat hij geen lid is van de Protestante gemeente. De betrokkenheid van Rob Spigt komt mede
voort uit het feit dat hij vlakbij de kerk, namelijk aan het Kerkplein, woont.

Rob Spigt heeft, samen met een bouwteam dat hij zelf installeerde, gewerkt aan de restauratie. Concreet hield die in:
o Het vervangen van de dakconstructie met behoud van de vleermuizenpopulatie
o De herinrichting van de kerk waarbij alle oude waardevolle elementen zijn gebleven.
o De restauratie van de muren waarbij de contour van het oorspronkelijke raam aan de oostzijde te voorschijn is gekomen. Vrienden van de Dorpskerk heeft mogelijk gemaakt dat het kozijn zichtbaar is.
o De modernisering van verlichting, verwarming en toiletten. De ramen zijn schoongemaakt en van dubbel glas voorzien.

Het prachtige resultaat is dat de dorpskerk nu in zeer goede staat verkeert voor het houden van kerkelijke diensten, uitzendingen van radio Bloemendaal, en voor rouw- en trouwdiensten.

Cultuurhistorisch en maatschappelijke waarde

Maar ook is een Bloemendaals -in cultuurhistorisch opzicht belangrijk- gebouw weer voor vele jaren in topvorm gebracht. In de Dorpskerk vinden ook andere maatschappelijke activiteiten plaats zoals de concerten van de Stichting vrienden van de Dorpskerk en de Stichting Oude Muziek of de
Muziekschool Jaap Prinsen. En niet te vergeten lezingen en boekbesprekingen.

In een recent gehouden enquete gaven inwoners van Bloemendaal aan dat ze de dorpskerk het meest karakteristieke en aansprekende monument vinden in de gemeente. Kortom de renovatie heeft niet alleen een religieuze maar ook een grote maatschappelijke waarde.
Dit is voor een groot deel toe te schrijven aan het onvermoeibaar, soms bijna fulltime, belangeloze handelen van de heer Spigt, zo betogen de namens de Protestantse gemeente het College van kerkrentmeesters, de kerkenraad, predikant, Dr. Ad van Nieuwpoort en de voorzitter van de Stichting
vrienden van de Dorpskerk, mevrouw Joan Patijn-Bijl de Vroe.

Kopje van Bloemendaal

De gemeente is ervan overtuigd dat deze projecten zonder de continue inzet van Rob Spigt, met zijn technische creativiteit en grote betrokkenheid niet het huidige resultaat zouden hebben gekend. Met ingang van dit nieuwe kerkelijke jaar draagt u, meneer Spigt, het stokje van kerkrentmeester
over. Een mooi moment om hem te bedanken.

In lijn met de traditie van de gemeente Bloemendaal heeft het College besloten de heer Spigt het zogenaamde "Kopje" van Bloemendaal uit te reiken met de bijbehorende Oorkonde. Bij deze doe ik dat dus.