Vakanties van Nederlanders in Europees perspectief

Het CBS heeft ons land langs de Europese meetlat gelegd. In de nieuwe publicatie Nederland langs de Europese meetlat laat het CBS zien hoe Nederland het op een aantal terreinen doet ten opzichte van de andere 27 EU-lidstaten. Wij pikken er het hoofdstuk over vakanties uit. Aangezien niet alle landen hun cijfers zo actueel heeft als Nederland vergelijken we in het jaar 2013.

Ruim acht op de tien Nederlanders gaan jaarlijks op vakantie, in Europa gaan zes op de tien inwoners op vakantie. Daarmee zitten we boven het Europees gemiddelde.

Nederlanders relatief vaak naar buitenland

De korte vakanties van Nederlanders worden vooral in eigen land doorgebracht. Van de lange vakanties brengen Nederlanders bijna twee derde in het buitenland door. Drie kwart van alle Europeanen die op vakantie gaan, doet dat in eigen land. Inwoners van kleine landen gaan relatief vaak naar het buitenland, terwijl bewoners van grotere landen vaker in het eigen land vakantie vieren. Van de Fransen en Spanjaarden bijvoorbeeld blijven negen op de tien vakantiegangers in eigen land.

We gaan meer dan gemiddeld op vakantie

Nederlanders gaan gemiddeld 3,11 maal per jaar op vakantie. Het Europees gemiddelde is 2,75. De verschillen zijn evenwel enorm met aan de top Luxemburgers die 8,62 vakanties per jaar realiseren en aan de onderkant van het spectrum inwoners van Estland die gemiddeld maar 0,6 maal per jaar op vakantie gaan. Van onze buurlanden gaan Duitsers 3,49 maal per jaar op vakanties, Belgen 1,44 en Britten 3,03 maal per jaar.

Vooral naar Duitsland en Frankrijk

Nederlanders brengen hun lange vakantie (vier nachten of langer) graag in Duitsland of Frankrijk door en hun korte vakantie (een tot drie nachten) in Nederland. De vakantiebestemming hangt ook samen met het welvaartsniveau. Inwoners van rijkere landen kunnen zich veroorloven naar het buitenland te gaan. Zij kunnen ook meerdere vakantietrips per jaar maken.

Korte vakanties bij Nederlanders minder populair

Van alle vakanties in de Europese Unie is 57 procent kort en 43 procent lang. In Nederland en Duitsland zijn korte vakanties iets minder populair. In de Scandinavische landen en enkele Baltische landen is het omgekeerd: ongeveer drie kwart van alle vakanties is kort.

Hotels veruit populairst

Het aantal overnachtingen van toeristen in de verschillende logiesaccommodaties stijgt al een aantal jaren. Dit bevestigt het beeld dat toerisme wereldwijd een groeiende sector is. In Nederland steeg het aantal overnachtingen in 2013 sterk en ook in 2014 zet de groei door. Twee derde van alle overnachtingen in de Europese Unie zijn hotelovernachtingen. Kamperen is in de meeste Europese landen niet erg populair, behalve in Nederland en enkele andere Noord-Europese landen. Huisjesparken en appartementen hebben een aandeel van 20 procent in alle overnachtingen.

Link: http://download.cbs.nl/pdf/2016-nederland-langs-de-europese-meetlat-2016.pdf