Verbod op gratis plastic tasjes
Verslag Mark de Bruijn
Redactie Rob Hadders
Redactie Josefin Hoenders
Met het ontkurken van de champagneflessen afgelopen donderdag, werd ook het verbod op gratis plastic tasjes van kracht. Houden winkeliers zich aan deze regel? EenVandaag gaat op pad met de verborgen camera.
Vanaf 1 januari 2016 mogen winkeliers hun klanten niet meer voorzien van een gratis plastic draagtas bij hun aankopen. Consumenten zullen hier voortaan voor moeten betalen. De prijs van een tasje mag de winkelier zelf bepalen.
De maatregel is bedoeld om zwerfafval tegen te gaan. Om het gebruik van plastic tassen terug te dringen wil de overheid een gevoel van waarde te creeren voor de tassen. Dit om consumenten aan te sporen de tassen te hergebruiken en vooral niet weg te gooien.
"Noodzakelijke betutteling"
EenVandaag gaat de stad in en neemt de proef op de som. Ook spreken we met Peter Smith van Stichting Klean, die een dubbel gevoel heeft over de nieuwe maatregel: "Wat mij betreft moet het beperken van ons plastic gebruik vanuit onszelf komen, maar als dat niet lukt dan moet de overheid helaas ingrijpen. Noodzakelijke betutteling."
Smith probeert met zijn stichting mensen wakker te schudden. "De mensen zijn totaal niet op de hoogte van de grootte van het probleem. Jaarlijks worden er 3 miljard tasjes weggegeven in winkels. Dat soort getallen zijn zo groot dat het mensen niks meer zegt. Het is ongrijpbaar. Dat is een probleem."
95 tasjes per seconde
"Elke seconde gaan er, volgens mijn berekeningen, 95 tasjes over de toonbank", vervolgt hij. "Terwijl ik deze zin uitspreek zijn dat er dus al 190, en nu weer. Nederland heeft ongeveer 0,2% van de wereldbevolking. Als Nederland enigszins representatief zou zijn voor het gemiddelde wereldwijd dan spreken we dus van 50.000 tasjes wereldwijd, per seconde. Dit verdwijnt helaas niet maar hoopt zich op. Jaarlijks verdwijnt er 8 miljard kilo plastic in de oceanen wereldwijd."
Het voornaamste probleem is volgens Smith dat mensen het idee hebben dat hun eigen acties er niet toe doen. "`Ach, dat ene tasje, dat maakt niet het verschil.' `Wat maakt 1 flesje nou uit'. Maar als iedereen zo denkt... Als 25% van de Nederlandse bevolking iedere dag 1 stuk zwervend plastic opruimt dan hebben we binnen de kortste keren heel Nederland zwerfplastic-vrij!"