Hoe groot is de asielinstroom?

Web only | za 02 jan 2016

Redactie Rianne van Vuren

In 2015 was het aantal vluchtelingen dat in Nederland asiel aanvroeg voor het eerst hoger dan de vorige piek in 1994 tijdens de Joegoslavie-oorlog. Voor 2016 verwacht het ministerie van Veiligheid en justitie 58.000 asielzoekers.

Hoeveel vluchtelingen moeten er dit jaar gehuisvest worden?

Voor de eerste helft van 2016 rekent het ministerie van Veiligheid en Justitie erop 20.000 vluchtelingen te moeten huisvesten, voor de tweede helft is de raming 23.000. Dus in totaal moeten er dit jaar 43.000 vluchtelingen gehuisvest worden.

Vanavond in EenVandaag een uitzending over een school in Wolvega die een nieuwe bestemming krijgt: huisvesting van vluchtelingen met een verblijfstatus

Wat is het gemeentelijk versnellings arrangement (GVA)?

Het gemeentelijk versnellingsarrangement is bedacht in het bestuursakkoord van 27 november om de doorstroming vanuit de asielzoekerscentra te verbeteren zodat er minder noodopvanglocaties nodig zullen zijn.

In het gemeentelijk versnellingsarrangement worden vluchtelingen die al een verblijfsvergunning hebben tijdelijk gehuisvest in bijvoorbeeld een omgebouwde school of kantoorpand. Tot nu toe was er een behoorlijk tekort aan sociale huurwoningen, wat er voor zorgde dat veel gemeenten niet aan hun taakstelling huisvesting konden voldoen (kijk voor een overzicht op opnieuwthuis.nl). Daardoor ontstond een prop van 15.500 asielzoekers die al een verblijfsvergunning hebben maar nog wachten op een huis, en daardoor een plek in een azc bezet houden.

In het gemeentelijk versnellingsarrangement blijven de vluchtelingen officieel onder regie van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA), wat betekent dat het COA voor een periode van twee jaar vijftig euro per vluchteling aan de gemeente betaalt. Ook vallen de vluchtelingen nog onder de zorgverzekering van het COA. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de vluchtelingen alsnog doorstromen naar een huurwoning.

Wolvega valt tot oktober 2016 nog onder de oude regeling; het gemeentelijk zelfzorg arrangement (GZZA). Dat betekent dat de gemeente voor een half jaar honderd euro per vluchteling per week krijgt.