Eerste filevrije Nieuwjaarsdag ooit


2 januari 2016, 11:20

Nieuwjaarsdag was een unieke dag op de Nederlandse wegen. In een tijd van alleen maar toenemende files, beleefden we gisteren de eerste filevrije Nieuwjaarsdag ooit.

Op de snelwegen stond gedurende de hele dag geen file. De filedruk (lengte keer duur van files) bleef op 0 steken. Dat komt niet vaak voor. Het is sowieso de eerste filevrije Nieuwjaarsdag sinds de VID hierover statistieken bijhoudt. De vorige filevrije dag deed zich voor op 27 april 2015. Op
Koningsdag stonden er toen de hele dag geen officiele files.

Lokale wegen

Op Nieuwjaarsdag kwam er alleen kort vertraging voor op lokale wegen naar de stranden. De diverse Nieuwjaarsduiken lokten aardig wat mensen naar Zandvoort, Bloemendaal, Wijk aan Zee en Castricum. Deze lokale wegen zijn niet meegenomen in deze berekening. Ook was de A28 bij *t Harde korte tijd
dicht, maar vanwege het geringe verkeer leverde dit slechts een korte wachtrij (< 1 kilometer) op.

Gefilterde informatie

Om de historische vergelijking zuiver te houden wordt alleen gekeken naar het belangrijkste hoofdwegennet en stagnerend verkeer over een lengte van minimaal 2 kilometer. Zo worden zeer kortdurende opstoppingen, valse metingen en wachtrijen voor verkeerslichten uit de informatie gefilterd.

Het aantal kilometerminuten is de lengte van de files in kilometer vermenigvuldigd met de tijd in minuten dat de files er stonden.