Hoge impact wetenschappelijke publicaties Catharina Ziekenhuis

Hoge impact wetenschappelijke publicaties Catharina Ziekenhuis 30 DECEMBER 2015

Het Catharina Ziekenhuis scoort hoog als het gaat om wetenschappelijk onderzoek. Niet alleen het aantal wetenschappelijke publicaties is groot, ook de impact van die publicaties in wetenschappelijke tijdschriften is hoog. De publicaties behoren tot de beste van Nederland. Met andere woorden: onderzoekers van het Catharina Ziekenhuis halen met hun artikelen vaak de meest toonaangevende vakbladen, zoals de New England Journal of Medicine.

Dat blijkt uit een externe analyse in opdracht van de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Daaruit komt naar voren dat het aantal wetenschappelijke artikelen waarbij het Catharina Ziekenhuis nauw betrokken is, sinds 2010 met meer dan 400 artikelen is gestegen naar ruim 1.200 publicaties per jaar. Het ziekenhuis behoort daarmee tot de top 3 in Nederland. De impact van die publicaties is becijferd op ruim 1.5; daar waar 1.0 wereldwijd gemiddeld is en het gemiddelde van vergelijkbare ziekenhuizen in Nederland op 1.31 ligt. Uit de analyse blijkt ook dat het Catharina Ziekenhuis vooral hoog scoort op de onderwerpen kanker, algemene chirurgie en hart- en vaatziekten.

Cardioloog prof. dr. Nico Pijls samen met onderzoeker Lokien van Nunen

Meeste hoogleraren

"Ik ben trots op deze resultaten", aldus internist-oncoloog Laurence van Warmerdam, voorzitter van de Medische Staf van het Catharina Ziekenhuis. "De wetenschappelijke output in het Catharina Ziekenhuis is ontzettend groot. Niet vreemd als je weet dat aan het ziekenhuis de meeste hoogleraren zijn verbonden van alle algemene ziekenhuizen in Nederland. Maar liefst acht hoogleraren hebben nauwe banden met bijvoorbeeld de TU/e en het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Dat levert veel eigen promovendi op die vaak bezig zijn met onderzoeken die direct te maken hebben met de patientenzorg."

Leidersrol

Niet zelden fungeert het Catharina zelfs als voortrekker in grote, wereldwijde studies die baanbrekende resultaten opleveren. Een van de onderzoeken die onlangs in The Lancet (augustus 2015) werd gepubliceerd was de beroemde FAME, een studie die de wereld van het dotteren veranderde. Daarop volgde de FAME II-studie, die wegens succes vervroegd werd afgebroken, in de praktijk werd toegepast en ook werd gepubliceerd in hetzelfde Britse magazine. Twee keer zelfs. Inmiddels is FAME III van start gegaan, met opnieuw het Catharina in de leidersrol. FAME III onderzoekt of dotteren via de lies bij drie vernauwde kransslagaders minstens zo succesvol is als een voor de patient meer belastende bypass (open hartoperatie), uiteraard met gebruik van de bevindingen uit de eerdere FAME-studies.

Volgens Laurence van Warmerdam zit wetenschappelijk onderzoek in het DNA van het ziekenhuis. "Het Catharina Ziekenhuis staat bekend als ziekenhuis waar complexe ingrepen worden uitgevoerd, vooral op het gebied van kanker en hart- en vaataandoeningen. De medisch specialisten zoeken daarom continu naar nieuwe behandelvormen om hun patienten te helpen. Dat betekent ook dat er voor de patienten onderzoek gedaan moet worden naar manieren om de zorg beter, veiliger en doelmatiger te maken. Dat hoort bij het Catharina en dat lees je terug in de analyse van STZ."