Waak voor inbraak(22-12-2015)


RSS

Een woninginbraak brengt veel ellende met zich mee. Niet alleen financieel maar vaak is het gevoel van veiligheid ook weg. De feestdagen die eraan zitten te komen brengen niet alleen warmte en gezelligheid. Het is helaas ook de tijd van het jaar dat inbrekers hun slag slaan. Vroeg donker,
bewoners niet thuis en de cadeautjes liggen al klaar. Gemak en snel succes, dat is wat inbrekers willen.

Wanneer een woning makkelijk binnen te dringen is, is het ook snel een doelwit. Het tegenovergestelde geldt ook. Een goed beveiligde woning schrikt af!

Politiekeurmerk

Maak het daarom inbrekers niet te makkelijk en voorkom dat u ze (onbewust) helpt. In onze regio werken erkende Politiekeurmerk Veilig Wonen-bedrijven. Dit zijn bedrijven die woningen beveiligen met het PKVW-keurmerk, ze inspecteren de woning en geven advies en preventietips. Een erkende
PKVW-bedrijf bij u in de buurt vindt u op www.politiekeurmerk.nl onder het kopje bewoners en dan `Vind een politiekeurmerk expert'.

Zelf maatregelen nemen

Natuurlijk zijn er ook maatregelen die u zelf kunt nemen om inbraak te voorkomen. Gebruik deze bijvoorbeeld voor als u gaat slapen, even van huis gaat of voor langere tijd weg bent:

* Doe deuren en ramen op slot. Draai de sleutel om en laat deze er niet opstaan. Zorg voor goed hang- en sluitwerk.
* Laat een aantal lampen branden, ook als u er niet bent. Werk bijvoorbeeld met een lichtschakelaar als u niet aanwezig bent. Zo maakt de woning een bewoonde indruk.
* Zorg dat uw huis geen etalage is en leg waardevolle spullen niet in het zicht.
* Doe niet zomaar open voor onbekenden. Maak gebruik van een deurspion, intercom of kierstandhouder.
* Zet ladders, huishoudtrappen en vuilcontainers achter slot en grendel. Voorkom dat deze een hulpmiddel worden voor inbrekers.
* Laat buren of iemand in de buurt weten wanneer u (voor langere tijd) niet thuis bent. Vermijd het om dit te melden op de sociale media.

Toch binnengekomen?

Als er toch in uw woning is ingebroken, moet u een aantal dingen doen:

* Betrapt u de dader(s) tijdens de inbraak: Bel 112.
* Bij een verdachte situatie in uw straat: Bel 112. Of anoniem via (0800) 70 00.
Noteer signalementen en eventuele kentekens.
Probeer bijvoorbeeld ook een signalement van de dader(s) te onthouden (gezicht, postuur, spraak/accent, kleur en type kleding, tatoeages, kenteken van het vluchtvoertuig).
* Niet op heterdaad betrapt? Bel (0900) 88 44.

* Raak niets aan. Zo kan de politie uw woning op sporen onderzoeken.
* Laat uw (betaal)passen blokkeren op www.pasblokkeren.nl.
* De kans op herhaling is in de eerste maand het grootst. Kijk voor meer informatie op www.inbraakmislukt.nl en voorkom een tweede keer.

112 bellen

U weet vaak zelf het beste als er iets niet pluis is in uw buurt. U ziet bijvoorbeeld activiteiten bij een huis waarvan u weet dat de bewoners op vakantie zijn. Wanneer u dan 112 belt, kan de politie wellicht een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden. Het bellen van 112 is
dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar zeker ook voor verdachte situaties waarbij een misdrijf kan worden voorkomen.

Meer informatie

Voor meer informatie kijk op www.politiekeurmerk.nl. U kunt voor een uitgebreid preventieadvies contact opnemen met een PKVW-bedrijf bij u in de buurt.