Tips om op goede manier van gebruikt (frituur)vet af te komen
Na het bakken van friet of oliebollen blijft in de pan vaak een plakkerig goedje over. Hoe kom je daar op een goede manier van af? Waterschap Scheldestromen geeft vier tips:
1. Lever gebruikt vet in bij je eigen (sport) vereniging
Op verzoek van een vereniging of club zet het inzamelbedrijf Rotie gratis een rolcontainer neer. Een volle bak levert voor de vereniging een vergoeding op: http://www.vetgoedbezig.nl/. Deze vergoeding is afhankelijk van de brandstofprijzen.
2. Gooi gebruikt vet in gele inzamelcontainers
Bij steeds meer supermarkten staat naast de oud papier- en glascontainers ook een aparte (gele) container voor frituurvet en andere vetten of olien. Naast supermarkten zijn er nog meer plekken waar inzamelcontainers voor gebruikt frituurvet staan bijvoorbeeld op de kinderboerderij. Op de
websites http://www.hergebruiktfrituurvet.nl/ en http://www.frituurvetrecyclehet.nl/ kun je het inleverpunt bij jou in de buurt vinden.
3. Lever gebruikt vet in bij de milieustraat
Bij vrijwel alle gemeentelijke milieustraten zijn aparte inzamelcontainers voor frituurvet en -olie te vinden.
4. Gooi gebruikt vet bij het restafval
Is er echt geen mogelijkheid om vet of olie naar een inzamelpunt te brengen, giet het dan in een afsluitbare verpakking (zoals een pak of fles met dop) en stop dit bij het restafval.
Niet in het riool
Vet waarin gefrituurd of gebakken is, stolt in het riool en kan dan verstoppingen veroorzaken. Zowel bij mensen thuis als op rioolwaterzuiveringsinstallaties. Daarom blijft het belangrijk om gebruikt frituurvet niet door het afvoerputje of toilet te spoelen, maar aan te bieden voor recycling.
Gebruikt (frituur)vet moet volgens het waterschap meer gezien worden als grondstof en niet als afval. Van het gerecyclede vet kan onder andere biobrandstof of biodiesel worden gemaakt. Het vet dat ondanks deze maatregelen toch bij de Zeeuwse zuiveringen binnenkomt, wordt afgevangen en wordt
via het slibgistingsproces verwerkt.