Medicijn voor patiënten met bechterew
Amsterdam, 24 december 2015
Medicijn voor patiënten met bechterew
Medio volgend jaar kunnen alle bechterew-patiënten een goede behandeling krijgen. Het AMC heeft een studie afgerond naar een nieuw medicijn dat veilig is en de ziekte onder de duim houdt. Het middel is waarschijnlijk eind februari beschikbaar. De resultaten van de AMC-studie zijn verschenen in The New England Journal of Medicine van 24 december.
AMC-hoogleraar Reumatologie Dominique Baeten heeft jarenlang onderzoek gedaan met het nieuwe middel. “Niet alle patiënten met de ziekte van bechterew konden we goed behandelen. Met het nieuwe medicijn, anti interleukine-17, zetten een grote stap in de goede richting. Volgens verwachting komt het eind februari in Nederland beschikbaar.”
De ziekte van bechterew zit in de hoek van reuma, maar is iets anders. De aandoening leidt tot ontstekingen in het bindweefsel van de grote gewrichten en de wervelkolom. De ziekte leidt tot vergroeiingen waardoor de patiënt gaat krom lopen. De medicatie is ook werkzaam bij nauw aan bechterew verwante ziekten. Bechterew komt naar schatting bij een op de tweehonderd mensen voor, drie keer zo vaak bij mannen dan bij vrouwen. ‘‘De ziekte openbaart zich meestal voor het dertigste levensjaar en kan dus jonge mensen treffen in de bloei van hun leven. De vergroeiingen kunnen zo ernstig worden dat een rolstoel noodzakelijk is”, zegt Baeten. De bestaande medicijnen zijn veelal effectief op de ontstekingen, maar niet bij iedereen. Ook hadden ze geen effect op de vergroeiingen. Het nieuwe medicijn doet dat wel. Onlangs heeft het team van Baeten een zogenoemde fase 3-studie afgerond, waarin het nieuwe middel bij een grote groep patiënten is beproefd. De uitkomsten zijn zo goed dat het middel op de markt kan komen. Het nieuwe medicijn heeft vaak binnen één week effect en blijft volgens de studies tenminste twee jaar werkzaam. De schatting is dat een patiënt ongeveer elke vier weken een injectie met het nieuwe middel moet krijgen.