Veluwe komt op voor betere zorg in de regio
Het is een revolutionaire zorgontwikkeling op de Veluwe: artsen, ouderenzorg en ziekenhuis gaan daar eisen stellen aan zorgverzekeraars in plaats van alleen andersom. Wie aan die eisen voldoet krijgt hun keurmerk. De zorgverleners willen namelijk de beste zorg in de regio voor hun patienten, want dat gaat nu vaak mis.
Het keurmerk van huisartsencooeperatie Medicamus, Zorggroep Noordwest-Veluwe en ziekenhuis St. Jansdal moet een einde maken aan de huidige, akelige situatie waarbij mensen niet altijd voor de juiste zorg in de buurt terecht kunnen. Zo is een van de eisen om het keurmerk te bemachtigen dat iemand in een verpleeghuis in de directe omgeving moet kunnen worden opgenomen.
Ver van huis
De man van mevrouw Van Rijn uit Ermelo, een 92-jarige vrouw, moest na een akelige val in een verpleeghuis worden opgenomen. Maar niet in een verpleeghuis in de buurt, maar in een tehuis op 30 minuten rijden afstand.
Mevrouw Van Rijn is slechtziend en kan dus niet op eigen houtje naar haar man afreizen. Ze moet de regiotaxi nemen om op bezoek te kunnen. Dit lukt vanwege de kosten hooguit drie keer per week en het duurt vaak uren voor ze er is, omdat de taxi ook andere mensen moet ophalen.
Mevrouw Van Rijn mist haar man na 71 jaar huwelijk en zou hem liever iedere dag zien. Ze heeft dan ook grote moeite met de huidige situatie. Het keurmerk moet een einde maken aan deze praktijk. Wie in de Veluwe voor een zorgverzekeraar met het GezondVeluwe-keurmerk kiest, weet dat hij voortaan wel in de buurt in een verpleeghuis terecht kan.
Voorwaarden voor GezondVeluwe-keurmerk
Een andere voorwaarde voor een zorgverzekeraar om het keurmerk te krijgen is dat dure kankermedicijnen goed worden vergoed en het lokale ziekenhuis, St. Jansdal, hier geen verlies op lijdt.
Uiteindelijk hebben maar twee zorgverzekeraars, Zilveren Kruis en DSW, het keurmerk gekregen. En het mag dan officieel geen stemadvies heten, maar alle patienten in Harderwijk en omstreken wordt aangeraden zich bij deze twee zorgverzekeraars te verzekeren.
EenVandaag spreekt naast mevrouw Van Rijn met initiatiefnemers Arend Jan Poelarends, financieel directeur van ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk en huisarts Bardo Strijdhorst uit Ermelo.