Transvetzuren: risico's voor de gezondheid en manieren om deze te be..
Door Hoge Gezondheidsraad
Gepubliceerd op 15/12/2015
Naar aanleiding van de publicatie van een verslag van de Europese Commissie van 3/12/15 over transvetzuren waarin gesuggereerd wordt om wettelijke grenswaarden vast te leggen voor transvetzuren, wenst de Hoge Gezondheidsraad te herinneren aan zijn advies nr. 8666 "Transvetzuren van industriele
oorsprong".
Verzadigde en onverzadigde vetzuren
Het is gebleken dat overmatig verbruik van vetstoffen die rijk zijn aan bepaalde verzadigde vetzuren schadelijk kan zijn voor de gezondheid; dit in tegenstelling met vetstoffen die rijk zijn aan bepaalde onverzadigde vetzuren die gunstige effecten hebben op de cholesterol in het bloed. Ook
werden onlangs de gunstige eigenschappen erkend van meer specifieke vetzuren die "omega 3 met lange keten" genoemd worden.
Transvetzuren
Industriele hydrogenatieprocessen, bedoeld om plantaardige olien vaster te maken en de bewaarduur ervan te verlengen, zetten de onverzadigde vetzuren gedeeltelijk om in verzadigde vetzuren. Daarnaast worden bijzondere vetzuren geproduceerd die "transvetzuren" genoemd worden.
De risico's van transvetzuren
Het verbruik van deze transvetzuren van industriele oorsprong is nog schadelijker dan dat van verzadigde vetten (stijging cholesterolconcentratie in het bloed, aantasting endotheelfunctie, ontstekingsreacties, vorming van bloedklonters, aantasten van de werking van insuline, verhoging van het
risico op diabetes).
Onderscheid transvetzuren van dierlijke en van industriele oorsprong
Natuurlijke transvetzuren van dierlijke oorsprong kennen een beperkt verbruik en hebben schijnbaar geen significante weerslag op de gezondheid, dit in tegenstelling met transvetzuren geproduceerd langs fysisch-chemische weg ("industriele oorsprong").
Geconjugeerde linolzuren: specifieke groep onder de transvetzuren
De "geconjugeerde linolzuren" vormen een specifieke groep onder de transvetzuren met verschillende biologische eigenschappen en naar alle waarschijnlijkheid heel andere effecten dan de enkelvoudige onverzadigde of niet geconjugeerde transvetzuren. Voedingssupplementen op basis van chemisch
geproduceerde geconjugeerde linolzuren worden heel sterk afgeraden.
Vervanging van transvetzuren
Transvetzuren worden het best vervangen door olien of vetten die geen hoog gehalte aan bepaalde verzadigde vetzuren bevatten en die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren van het cis type (bv. oliezuur van olijfolie) of aan stearinezuur (het enige verzadigde vetzuur dat vlug omgezet wordt in
oliezuur).
Beperking transvetzuren industriele oorsprong
In verschillende landen werden reeds maatregelen getroffen: een vermindering tot een vrijwel volledige verbanning van vetzuren van industriele oorsprong, en een etikettering die duidelijk de concentratie van vetzuren in voedingsmiddelen aanduidt.
De HGR is van mening dat een bindende wetgeving het doeltreffendst is en met beperkte economische gevolgen kan worden ingevoerd en beveelt het verbod aan op de verkoop van voedingsmiddelen met meer dan 2 g transvetzuren per 100 g olie of vet evenals een actualisering van de Belgische
analytische gegevens over het gehalte aan transvetzuren in voedingsmiddelen.
Listen
Read phonetically
Dictionary
(c)2011Business ToolsTranslator ToolkitAbout Google TranslateBlogPrivacyHelp
Het volledige advies nr. 8666 is te vinden op de website van de Hoge Gezondheidsraad: http://tinyurl.com/HGR-8666-transvetzuren
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:
De experten :
- NL: Prof. Guy De Backer, tel : 09/282.69.70 , GSM: 0494/16.04.83,
e-mail : guy.debacker@ugent.be
- FR: Prof. Yvan Larondelle, tel: 02/241.80.74, GSM: 0478/44.99.25, e-mail: yvan.larondelle@uclouvain.be
Termen:
* Volksgezondheid
Bron
RSS
Logo of 'Hoge Gezondheidsraad' Hoge Gezondheidsraad
Victor Hortaplein 40/10
1060 Brussel
+32 2 524 97 97
http://www.hgr-css.be
Contact
Hoge GezondheidsraadHoge Gezondheidsraad
Communicatieverantwoordelijke
+32 2 524 91 69
+32 477 98 01 02
vCard downloaden