Nederlandse zuivelketen naar India
Gepubliceerd op: 21 december 2015 | Gewijzigd op: 21 december 2015
Op 16 december 2015 ondertekenden een samenwerkingsverband van Nederlandse bedrijven in de zuivelketen en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) een samenwerkingsovereenkomst in het kader van het programma Partners for International Business (PIB). Het driejarig programma richt zich op kennisoverdracht en promotie op het gebied van zuiveltechnologie richting Indiase overheden, kennisinstellingen en bedrijven.
India is de grootste melkproducent ter wereld. De productie is echter niet efficient, terwijl de binnenlandse consumptie van zuivelproducten de komende jaren behoorlijk zal stijgen. India heeft behoefte aan hoogwaardige kennis en technologie om de efficientie en de kwaliteit van de melkproductieketen te verbeteren.
Rol van Nederlandse bedrijven
Het Nederlandse bedrijfsleven kan hier een belangrijke rol spelen. Nederlandse expertise en technologie op het gebied van de gehele zuivelketen zijn innovatief en onderscheidend. Nederland wordt niet voor niets aangemerkt als de 'best performing dairy nation' als het gaat om efficientie, duurzaamheid en de integrale benadering van de zuivelketen.
Deelnemers aan samenwerkingsverband
Het samenwerkingsverband bestaat uit: Aeres Groep, CID LINES, CRV, Royal De Heus Animal Nutrition, Gezondheidsdienst voor Dieren Deventer, Machinehandel Lekkerkerker, Royal HaskoningDHV en Trouw Nutrition. Het Nederlandse postennetwerk in India zal het programma ondersteunen. Arthur Vernooij van het Netherlands Agro Food and Technology Centre (NAFTC) is cooerdinator. U kunt bij hem terecht voor meer informatie, via telefoon +31 (0)79 353 11 35 of e-mail arthur@naftc.nl.
Partners for International Business
Met Partners for International Business (PIB) wil de Nederlandse overheid een partnerschap sluiten met het bedrijfsleven. Dit programma richt zich op groepen van bedrijven, eventueel aangevuld met kennisinstellingen, die gezamenlijk een buitenlandse markt willen betreden. Daarbij wordt gewerkt vanuit een afgestemde strategie in plaats van losstaande activiteiten. Met economische diplomatie probeert de overheid handels- en investeringsbelemmeringen weg te nemen, zodat ondernemers kansen kunnen verzilveren.
PIB richt zich op Nederlandse bedrijven in de topsectoren Energie, Life Sciences & Health, Creatieve Industrie, Water, Agrofood, Tuinbouw en Uitgangsmaterialen, High Tech Systemen en Materialen (waaronder luchtvaart, Logistiek en Chemie) en op internationaliseringstrategieen die zich richten op specifieke landen (zogenoemde focuslanden).