Muziek als vredesinstrument

- PERSBERICHT - 9 december 2015

Muziek als vredesinstrument

Jonge pianist Rangel Silaev heeft een virtuoze vredeshymne voor piano met orkest gecomponeerd.

De 15-jarige pianist Rangel Silaev uit Venray treedt op zondag 20 december op tijdens kerstconcert Kerst à la Carte in de Theobalduskerk in Overloon. Samen met de Overloonse fanfare speelt hij o.a. een zelfgecomponeerde virtuoze stuk ‘Hymne voor de vrede’. Rangel over de première van zijn eigen compositie voor piano met orkest “Hymne voor vrede”:

“Het is verdrietig dat zoveel kinderen en mensen in oorlog zijn, geen veilig thuis hebben. Ik kan er niet mee leven dat mensen zo hard tegen elkaar kunnen zijn. In deze situatie kan je eenvoudig niet stil blijven staan. De pijn weghalen is onmogelijk, maar we kunnen het wel verzachten en mensen aan het denken zetten over een oplossing. Dat is mijn muziek.Muziek brengt mensen bij elkaar, geeft rust en vrede. Muziek kan iedereen verstaan. En samen kun je misschien niet met elkaar praten, vanwege de taalverschillen, maar dat heeft muziek niet. Muziek is één grote universele taal zonder goede of slechte woorden.

Daarom is de ‘Hymne voor vrede’ gemaakt. Het is een door mijzelf gemaakte compositie op zoek naar een vredige wereld waar alle landen samen zijn en samenwerken. Waar kinderen, net zoals ik, een eigen thuis hebben, zich veilig voelen en kunnen doen wat ze willen.

Het is een compositie voor orkest, voor orkest gemaakt. En heel toepasselijk in deze tijd van terreur, conflicten, oorlogen etc. Het moraal van dit verhaal is dat vrede tussen landen belangrijk is, en dat je alleen een groot probleem kunt oplossen door samen te werken met diegene die daarin betrokken zijn. Het 'samensmelten' van ideeën. Het stuk begint met een kort en simpel thema, gespeeld door de piano met effecten van het orkest erbij, dit komt uiteindelijk tot een climax. Daarna wordt het thema uitgewerkt in verschillende soorten door de piano en komen er steeds nieuwe thema’s bij, het orkest is in deze stukken vooral bezig met de harmonie en met effecten. Hierna komt nog een langzaam en zeer melodisch middenstuk waar vooral het orkest aan het woord is met de melodie. En dan komt het speciale en spectaculaire derde deel, waar 3 volksliederen in elkaar zijn verwerkt: Het Russische, Amerikaanse en Nederlandse volkslied. Zo wil ik benadrukken dat de vrede tussen alle landen moet komen. De volksliederen in elkaar geschoven, allen samen, een eenheid, een wereld!

Het derde deel begint met het Russisch volkslied, circa 10 seconden. Dan het Amerikaanse.

Daarna speelt de linkerhand de bas van het Amerikaans volkslied, en de rechterhand de melodie van het Russisch volkslied. Dit vormt dus eigenlijk een soort van fuga. En dit is ook het aspect van de samensmelting. Twee aparte volksliederen, toch passen ze perfect in elkaar, dit moet ook gelden voor de echte wereld. Twee of meer aparte landen, toch werken ze samen en vormen ze één geheel zonder iemand buiten te sluiten. Dit stuk sluit af met een trukschluss en moduleert daarna naar het Nederlandse volkslied als laatste. Dit hele derde deel wordt erg royaal en virtuoos gespeeld en sluit af met een groot en vast slot in majeur. Expres niet in mineur, anders zou het stuk ‘triest’ afsluiten en dat past niet goed bij de vrede die wij wensen”.

Over het concert

De organisatie van het concert is in handen van Fanfare Vriendenkring. Fanfare Vriendenkring organiseert al ruim 10 jaar een kerstconcert volgens de succesvolle formule ‘Kerst a la Carte’. ‘Kerst-sterren’ is dit jaar thema in Overloon. Op het podium namelijk bijzonder getalenteerde jonge ‘sterren’. Zo betreedt op 20 december de slechts 15e jarige pianist Rangel Silaev uit Venray het podium. Rangel is een van de grootste pianotalenten van ons land en won al menig concours in binnen- en buitenland. Toen hij 5 jaar was begon hij met pianospelen, en deed dit zeker niet onverdienstelijk. Op zijn 10e was hij de jongste leerling op het YMA Conservatorium in Tilburg, waar hij les kreeg in Piano en in het maken van composities. Daarnaast volgde hij masterclasses bij verschillende buitenlandse docenten en vanaf 1 september 2014 studeert hij aan het Conservatorium in Den Haag. Tijdens het kerstconcert zal dit muzikale fenomeen op een echte vleugel te horen zijn. Samen met de Overloonse fanfare speelt hij ‘Hymne voor de vrede’, een werk dat hij zelf heeft gecomponeerd en waarbij hij samen met dirigent Geert Mooren uit Meerlo een fanfare-arrangement voor heeft geschreven. Zangeres Lieke van Well zal met haar veelzijdige stem verschillende muziekstijlen laten horen. Vanzelfsprekend verzorgt het fanfare orkest uit Overloon, onder leiding van Geert Mooren, een deel van het programma (samen met Rangel), wat wederom zeer veelzijdig zal zijn: van Mozart en Strauss, tot sfeervolle, lichte en popmuziek. Kortom; wederom een veelzijdig programma waarin de jonge sterren zullen schitteren!

Het concert start op 20 december 2015 om 19.30 uur in de Theobalduskerk in Overloon. Het adres is 14 Oktoberplein 9 in Overloon.