Keijzer: VN-verdrag voor mensen met beperking is een goede zaak
18/12/2015Keijzer: VN-verdrag voor mensen met beperking is een goede zaak
Het goedkeuren van het VN-verdrag inzake mensen met een handicap is weer een stap in de goede richting. Maar het echte werk gaat daarna door. Het is vaak ook maatwerk. Het is niet altijd meteen iets doen, het is soms ook gewoon goed luisteren. Wat heeft iemand nou echt nodig? Dit geldt niet alleen voor toegankelijke openbare gebouwen, maar voor alle terreinen van het leven: onderwijs, wonen, werk, openbaar vervoer, vrijetijdsbesteding, noem maar op. Maar het begint allemaal met acceptatie en bewustwording." Dat zei Mona Keijzer bij het debat over het VN-verdrag voor mensen met een beperking. Het CDA vindt dat iedereen in staat gesteld moet worden om autonoom te zijn, aansluitend bij zijn of haar eigen mogelijkheden. Keijzer diende een amendement in waarin dit geregeld wordt.
Er werd niet alleen in abstracte zin gedebatteerd over mensen met een handicap. Het CDA, maar ook verschillende andere Tweede Kamerfracties, hebben leden of medewerkers met een zichtbare handicap. Keijzer greep het debat aan om de Kamerorganisatie een compliment te geven omdat deze praktisch meedenkt, helpt bij aanpassingen en problemen zo snel mogelijk oplost.
Stemhokje Er is een politieke meerderheid voor het goedkeuren van dit verdrag waaronder ook het CDA maar Keijzer had nog wel wat aanvullende vragen. Ze wilde graag weten wat er onder "ondersteuning buiten het stemhokje" wordt verstaan, als een persoon met een beperking wil gaan stemmen. Keijzer: "Wat mag er wel en wat mag niet? Is het alleen uitleg geven en, zo ja, welke uitleg is dan wel en welke niet toegestaan? Mag dit in het stembureau, maar niet in het stemhokje? Mensen die blind of slechtziend zijn, mogen wel in het stemhokje geholpen worden, maar hoe zit het met mensen die spastisch zijn?"
Gemeenten De regering geeft de gemeenten een belangrijke rol bij de uitvoering van het VN-verdrag. Daar krijgen zij echter geen extra financiele middelen voor. Keijzer wilde graag weten waarom niet.
Waarom cooerdinatie bij VWS? Ook was Keijzer verbaasd dat de staatssecretaris van VWS als cooerdinerend bewindspersoon op zal treden. "Waarom is er niet voor gekozen voor het ministerie van Binnenlandse Zaken? Het gaat om mensenrechten en dit is het ministerie dat daarvoor verantwoordelijk is." Ze wees er ook op dat de invoering van dit VN-bedrag een groter terrein bestrijkt dan alleen dat van VWS. "Het omvat de Wmo, de Wlz en de Jeugdwet, zie bijvoorbeeld de amendementen over de Kieswet. We hebben het dus niet alleen over zorg."
Blauwe envelop Tot slot ging Keijzer in op het plan van de regering om de blauwe envelop af te schaffen. "Hoe ziet de regering dit in relatie tot het VN-Verdrag? Het CDA weet dat er een uitzondering komt, zodat men toch de post van de Belastingdienst per brief kan blijven ontvangen. Maar is de andere manier van het ontvangen van post zo geregeld dat die de toets van het VN-Verdrag kan doorstaan?" Moet dit eigenlijk niet gewoon op onderdelen teruggedraaid worden, vroeg Keijzer zich af.
Na het Kerstreces wordt de behandeling van de wet afgerond.
Trefwoorden
* VN-verdrag * beperking * handicap * Mona Keijzer