Marktverkenning Stedelijke ontwikkeling China

Gepubliceerd op: 18 december 2015 | Gewijzigd op: 18 december 2015

China is de afgelopen decennia in rap tempo verstedelijkt. De urbanisatiegraad in China nam tussen 1978 en 2012 toe van 17,9% naar 52,6%. En deze ontwikkeling is nog steeds gaande. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) heeft samen Nederlandse ambassade in Beijing een marktverkenning gemaakt over de stedelijke ontwikkelingen in China.

Het rapport Market Scan: The Opportunities and Niches for Dutch Spatial Planning in China beschrijft de kansen en niches voor Nederlandse bedrijven. Die kansen liggen in stedelijke vernieuwing, publieke voorzieningen, infrastructuur, omgaan met klimaatverandering (zoals watermanagement), energiezekerheid en de ervaring van Nederlandse bedrijven met het relatief gecentraliseerde Nederlandse planningstelsel.

Enkele punten uit het rapport:

* De Chinese regering wil tot 2020 nog eens 100 miljoen burgers naar de stad laten trekken om zo een overstap te kunnen maken van een rurale en industriele economie naar een diensteneconomie. In 2030 zou uiteindelijk 70% van de bevolking, 1 miljard personen, in urbane gebieden moeten leven. Deze geplande groei stelt het land voor een aantal uitdagingen.

* Veel steden kampen met problemen als grote milieuvervuiling en overvolle wegen. China streeft daarom naar een vergroening van de steden. Zowel bestaand als nieuw stedelijk gebied moet veel duurzamer worden ingericht met aandacht voor energiebesparing en duurzaam transport.

* China wil meer investeren in ouderenzorg en publieke diensten zoals ziekenhuizen en scholen.

* China heeft door haar omvangrijke bevolking en geografie maar beperkt grond voor verstedelijking en landbouw. Er is weinig grond beschikbaar voor uitbreiding. Daarom verschuift de Chinese planning van groei naar transformatie. Stedelijke vernieuwing wordt heel belangrijk.