Tarieven GTS dalen met 35 miljoen euro
18-12-2015
De tarieven van GTS dalen in 2016 gemiddeld met zo'n 3 procent, zo heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten. De inkomsten van GTS dalen hierdoor met 35 miljoen euro, naar totaal 1.092 miljoen euro. GTS is de netbeheerder van het landelijke gastransportnetwerk. ACM stelt de tarieven vast omdat GTS geen concurrenten heeft en een redelijke prijs moet rekenen aan de afnemers van de diensten van GTS.
Toevoeging stikstof verhoogt tarief
GTS krijgt via de tarieven een vergoeding voor de investeringen in het gasnetwerk. Zo werd geinvesteerd in een nieuwe leiding in Zeeland en de uitbreiding van een mengstation in Noord-Holland voor het bijmengen van stikstof. De investering in het mengstation is nodig om buitenlands gas geschikt te maken voor de Nederlandse huishoudens. Het gas dat consumenten gebruiken voor hun CV en gasfornuis is laagcalorisch, net als het gas dat uit het veld in Groningen komt. Het gas uit het buitenland is hoogcalorisch. Door daar stikstof aan toe te voegen wordt het geschikt gemaakt voor huishoudelijk gebruik. De investeringen in het mengstation voor stikstof kosten geld en GTS krijgt die kosten vergoed via de tarieven die consumenten en bedrijven betalen.
Doelmatiger werken verlaagt tarief
Henk Don, bestuurder ACM: "De tarieven voor gas gaan omlaag, ondanks de vergoeding voor alle kapitaalkosten van GTS. In totaal mag GTS in 2016 zo'n 35 miljoen euro minder verdienen. Die daling is het gevolg van een efficientiekorting die wordt doorgevoerd. ACM vindt namelijk dat GTS doelmatiger kan gaan werken."
Effect voor consumenten
De transportkosten van GTS worden niet rechtstreeks bij consumenten en bedrijven in rekening gebracht. ACM verwacht wel dat de effecten van de nieuwe tarieven via de gasleveranciers worden doorberekend.