Samen klimaatneutraal
Samen klimaatneutraal. Dat was de uitkomst van de Terugkeerbijeenkomst van de Nederlandse Klimaatcoalitie over de COP21 Klimaattop op 17 december op het provinciehuis van Zuid-Holland.
Nu de inkt van het Klimaatakkoord nog nat is, staan bedrijven, overheden, kennisinstellingen en NGO's te trappelen om met elkaar aan de slag te gaan en nadrukkelijk iedereen te betrekken bij de plannen en de uitvoering.
Akkoord
In het akkoord is onder meer vastgelegd dat de gemiddelde temperatuurstijging (ten opzichte van de pre-industriele tijd) onder de 2 graden Celsius moet blijven, zo mogelijk zelfs onder de anderhalve graad. Nu is de uitdaging om die doelstelling te behalen.
Klimaatgezant Michel Rentenaar en delegatieleider Ivo de Zwaan benadrukten dat er nu wel een akkoord is, maar dat het pas echt vruchten gaat afwerpen als bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties samen aan de slag gaan. Donald Pols (Milieudefensie) die namens de NGO's sprak was
duidelijk: "Parijs betekent dat we gaan toewerken naar het einde van het fossiele tijdperk: kolencentrales moeten dicht en in 2035 alle huishoudens zonder gas. Als Nederland moeten we de ambitie hebben om wereldwijd in de Top 10 te staan van landen die klimaatoplossingen bieden."
Concrete acties
De Zuid-Hollandse gedeputeerde Han Weber pleitte voor concrete actie: "Voor het beperken van de opwarming van de aarde met anderhalve graad moet er nu iets gebeuren. Windmolens, zonne-energie, energiebesparing, getijdencentrale, blue energy, energie uit planten. Het is en en en. Vergroening
van belastingen helpen hier zeker bij. Groen produceren wordt steeds meer een noodzaak om de concurrentie voor te blijven."
Over de Nederlandse Klimaatcoalitie
De Nederlandse Klimaatcoalitie bestaat uit overheden, bedrijfsleven en NGO's, die zowel de eigen organisatie klimaatneutraal maken of reeds gemaakt hebben, als werken aan klimaatneutrale productie en activiteiten. De tot nu toe behaalde resultaten in CO[2]-reductie door de ruim 300 deelnemers
zijn terug te zien in de Klimaatcoalitie barometer via www.klimaatcoalitie.nl.