Sterke daling aantal faillissementen in 2015
Horeca en transport voorop, fitnesscentra in de knel
HILVERSUM, 20151217 -- Het aantal faillissementen zal in 2015 met ruim 27 procent dalen tot 7256. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die Faillissementsdossier.nl vandaag bekend heeft gemaakt. De daling is fors. In 2014 slonk het aantal bedrijven en instellingen dat het loodje legde met bijna een kwart. De verwachting was dat de daling dit jaar zou afnemen.
Absolute aantal blijft hoog
Ondanks de substantiële daling ligt het niveau nog steeds behoorlijk boven dat van voor de crisis. In 2008 moesten in Nederland bijna 4000 bedrijven en instellingen gedwongen hun deuren sluiten.
Volgens de website houdt de aanhoudende daling verband met het snelle herstel van de economie en het aantrekken van het consumentenvertrouwen, onder meer als gevolg van de lage energieprijzen en de stijging van de koopkracht.
In bijna alle branches neemt het aantal bankroeten flink af.
Transport en horeca voorop
Opvallend is de bovengemiddelde daling in de horeca en de transportsector. In de horeca zien vooral restaurants en hotels hun omzetten toenemen. Cafés en cafetaria’s presteren iets minder goed.
In de transportsector gaan dit jaar 278 bedrijven failliet tegen 392 in 2014. Het aantal failliete pakket- en koeriersbedrijven halveert. In de transportbranche is de bedrijvigheid dit jaar toegenomen. Dat gaat gepaard met een lichte stijging van de omzet. De prijzen blijven echter onder de maat.
In de ICT daalde het aantal faillissementen relatief bescheiden, met 18 procent. Binnen deze sector hebben vooral telecombedrijven het zwaar. ‘In de telecom is sprake van een prijzenslag’, aldus Michel van Schie van Nederland ICT. ‘Softwarebedrijven daarentegen gaat het voor de wind. Die kunnen de vraag dikwijls niet aan door een gebrek aan personeel’, weet de woordvoerder van de branchevereniging.
Meer fitnesscentra failliet
Ook sportscholen en fitnesscentra kampen met tegenwind. Binnen dit metier gaan er dit jaar zelfs meer bedrijven over de kop dan in 2014 – 43 versus 33. ‘De fitnessmarkt was booming tot 2008, maar is inmiddels een echte verdringingsmarkt’, weet Philip Pijpers, directeur van Kentrium, een adviesbureau voor de fitnessbranche. ‘Dit houdt verband met de komst van lowbudgetketens als Basic Fit en Fit For Free. Die concurreren sterk op de prijs.’
Op provinciaal niveau gaan er dit jaar vooral in Friesland (38 procent) en Overijssel (37 procent) veel minder bedrijven en instellingen onderuit. Van de provincies met het grootste economische bedrijvigheid doet vooral Noord-Brabant het goed. Daar daalt het aantal faillissementen in 2015 met een derde.