GroenLinks: 200 Utrechtse jongeren moeite met toegang mbo-opleiding
GroenLinks: 200 Utrechtse jongeren moeite met toegang mbo-opleiding
Ruim 200 Utrechtse jongeren hebben moeite om toegang te krijgen tot een mbo-opleiding. Dit blijkt uit navraag van GroenLinks Utrecht bij JOB en Young Ambition.
Woensdag schreef de Volkskrant dat jaarlijks tientallen studenten met psychische of lichamelijke beperkingen niet worden toegelaten tot een mbo-opleiding. Zorgstudenten die wel zijn aangenomen, krijgen lang niet altijd de ondersteuning die ze nodig hebben. Voor GroenLinks aanleiding om navraag te doen naar bij Utrechtse organisaties.
'Volgens JOB, de scholierenorganisatie voor het MBO, zijn er in de stad Utrecht relatief weinig klachten van jongeren die in deze doelgroep vallen. Opvallend is wel dat veel jongeren die niet in dit formele circuit zitten, moeite blijken te hebben om zich toegang te verschaffen tot een Utrechtse mbo-opleiding,' aldus GroenLinks-raadslid Fred Dekkers. Uit navraag van GroenLinks bij onder meer Young Ambition blijkt dat zo’n 100 leerplichtige Utrechtse jongeren moeite hebben om een plek te vinden op het mbo. Daarnaast is er nog een groep van ongeveer 100 jongeren boven de 18 die ook problemen hebben om toegang tot een mbo-pleiding te krijgen.
Raadsvragen
'Young Ambition zegt dat het vaak gaat om jongeren met gedragsproblemen. Dat ze door scholen worden ingeschat als lastig en daardoor niet zomaar worden aangenomen. Scholen worden immers ook op resultaat afgerekend.' GroenLinks noemt de situatie zorgelijk. Alle Utrechtse jongeren moeten toegang krijgen tot een opleiding. 'Deze jongeren hebben problemen, vaak een aan autisme verwante stoornis, maar ze hebben geen rugzakje en daardoor vallen ze tussen wal en schip,' zegt Dekkers.
GroenLinks wil dat het college inventariseert hoe de toegankelijkheid van mbo-opleidingen voor Utrechtse leerlingen is, voor leerlingen met en zonder rugzakje. 'We hebben wel cijfers over het aantal 'thuiszitters', maar onvoldoende kennis over de toegankelijkheid van mbo-opleidingen. Om het probleem van thuiszitters aan te pakken, is deze kennis echt nodig.'
Onderwijs
Dekkers benadrukt dat er in Utrecht juist aandacht moet zijn voor mbo'ers. 'Er zijn in Utrecht geen zwakke basisscholen meer, en daar zijn we terecht trots op. Maar dat betekent niet dat alle Utrechtse jongeren zomaar mee kunnen doen, daar moeten we oog voor hebben. Onderwijs is de basis voor de ontwikkeling van jongeren. Met een mbo-diploma heb je een goede start. Dat gunnen we iedereen.'