St. Antonius Ziekenhuis verricht 1000ste hartoperatie via `sleutelgat'
16 december 2015, 10:05 uur.
Deze week heeft in het Hartcentrum van het St. Antonius Ziekenhuis de 1000ste hartoperatie via een `sleutelgat' plaatsgevonden. Bij deze zogenoemde minimaal invasieve operatietechniek wordt via een kleine opening in de borstkas, tussen de ribben door, de hartklep (mitralisklep) gerepareerd of vervangen. Het St. Antonius Hartcentrum verrichtte deze operatie in 2005 als eerste in Nederland. Deze operatie kent in het St. Antonius een drie keer zo lage ziekenhuissterfte als het landelijk gemiddelde en patienten hebben over het algemeen minder complicaties dan na een zware openhartoperatie.
Bij een lekkende of vernauwde hartklep kan het nodig zijn deze te vervangen of te repareren. Dit kan gebeuren via een openhartoperatie waarbij het borstbeen wordt doorgezaagd. Dit is echter een zware ingreep en soms is een iets minder ingrijpende behandeling mogelijk, namelijk via een kleinere opening (sleutelgat) in de borstkas. Deze hartklepoperatie wordt voornamelijk uitgevoerd om de mitralisklep te repareren. Ook het vervangen van deze hartklep, het sluiten van een opening in het boezemtussenschot (ASD) of het verwijderen van tumoren uit het hart kan goed via deze methode gebeuren. Reparatie van de hartklep heeft de voorkeur boven het vervangen van de hartklep.
Bij de hartklepoperaties wordt met ondersteuning van de hart-longmachine het hart gestopt en geopend, waarna de hartchirurg de ingreep kan verrichten. In vergelijking met de `ouderwetse' operatie is het risico lager. Daarnaast is het grote voordeel dat het litteken veel kleiner is en dat de patient sneller herstelt na de operatie. Gemiddeld verblijft een patient bij een hartklepoperatie 4 tot 5 dagen in het ziekenhuis; bij een `'ouderwetse'' openhartoperatie is dat 7 tot 10 dagen.
Hartchirurg Thom de Kroon: `'Patienten zijn over het algemeen erg enthousiast en zien veel minder op tegen een minimaal invasieve ingreep dan tegen een ingreep waarbij het borstbeen doorgezaagd moet worden. Naast de patienttevredenheid, laat deze operatie ook een laag sterftecijfer zien. We hebben een drie keer lagere mortaliteit in ons ziekenhuis vergeleken met het landelijk gemiddelde: 0,5% versus 1,6%. En het landelijk gemiddelde is zelfs al heel goed te noemen. Dit zijn uitkomsten waar we heel trots op zijn.''
Het St. Antonius Hartcentrum is het grootste hartcentrum van Nederland en toonaangevend in Europa als het gaat om het minder invasief opereren. Het behandelcentrum verricht de meeste openhartoperaties in Nederland; ongeveer 2000 per jaar. Dat is meer dan 10 procent van het landelijke aantal. Hartoperatie via sleutelgat