Lezingen in LUMC voor hoogopgeleide vluchtelingen

Lezingen in LUMC voor hoogopgeleide vluchtelingen

17 december 2015 | NIEUWSBERICHT

De Universiteit Leiden organiseert iedere week een lezing in het LUMC voor hoogopgeleide vluchtelingen zonder verblijfstatus. De eerste deelnemers zijn enthousiast. "Zij vinden het fijn om even met iets anders bezig te zijn en hun intellectuele capaciteiten te kunnen aanspreken."

"De lezingen die we in de planning hebben zijn heel divers", vertelt dr. Dennis Mook-Kanamori, huisarts en epidemioloog in het LUMC. "De eerste heb ik zelf gehouden, over de invloed van genen op je leven. De deelnemers zijn vluchtelingen die nog in een asielprocedure zitten. Sommigen zijn sinds deze zomer in Nederland, anderen al iets langer.

"We organiseren deze lezingen, omdat uit initiatieven elders in Nederland blijkt dat er behoefte aan is. Door vrijwilligers wordt er op het creatieve en sportieve vlak al heel veel gedaan voor vluchtelingen. Als academicus wil je ook je intellectuele capaciteiten gebruiken", aldus Mook-Kanamori, die samen met Frits Rosendaal, hoogleraar Klinische Epidemiologie, het initiatief heeft genomen voor deze lezingen.

Engelstalig

De eerste lezing werd bezocht door elf mensen van de noodopvang aan de Wassenaarseweg in Leiden. Een kleine, maar erg enthousiaste groep, aldus Mook-Kanamori. "De deelnemers luisterden geinteresseerd en stelden veel vragen. De helft van de deelnemers was afkomstig uit Syrie, de andere helft uit Eritrea. Er was bijvoorbeeld een landbouwkundig ingenieur bij, een geoloog en een bioloog, een meisje van 18 dat tandheelkunde wil gaan studeren en een zweminstructeur. We mikken op hogeropgeleiden, maar het is belangrijker dat mensen Engels spreken en het verhaal kunnen volgen, dan dat zij een opleiding hebben afgerond. Het niveau dat we aanhouden is ongeveer dat van eerstejaarsstudenten."

Studeren in Nederland

De bezoekers van de eerste lezing hadden ook veel vragen over studeren in Nederland. "Veel mensen willen weten wat ze moeten doen om in Nederland te kunnen studeren. Of wat hun diploma's hier waard zijn. We gaan daarover nog een speciale bijeenkomst organiseren, samen met de Hogeschool Leiden", aldus Mook. De tweede lezing ging deze week over `Out-of-the-box-denken. Lezingen over ontwikkelingspsychologie, geschiedenis, natuurkunde en diverse medische onderwerpen staan nog op het programma.

De organisatoren willen de deelnemersgroep uitbreiden door ook in het ACZ in Katwijk mensen te werven. "De deelnemers hebben we nu bereikt via de vrijwilligers en posters. Datzelfde willen we doen bij het AZC in Katwijk. Alleen het vervoer kan daarbij nog een probleem vormen. De lezingen zijn iedere dinsdag om 16.00 uur in het onderwijsgebouw van het LUMC.

De lezingen zijn alleen bestemd voor vluchtelingen. Voor andere academisch geinteresseerden organiseert Studium Generale van de Universiteit Leiden regelmatig gratis toegankelijke lezingen.

Bent u academicus en heeft u interesse in het geven van een Engelstalige lezing aan vluchtelingen? Neem dan contact op Dennis Mook (d.o.mook@lumc.nl). Emeriti zijn nadrukkelijk van harte welkom om een lezing te geven.