Koerdisch feminisme in democratische heilstaat Rojava
Verslag Willem Jan Bloem
Redactie Henriette van Rijsingen
Redacteur Simone Tukker
In Syrisch-Koerdistan, ook wel Rojava genoemd, vindt momenteel een opmerkelijke revolutie plaats. Er wordt gebouwd aan een nieuwe maatschappij waarin wijkraden de macht hebben en zichzelf besturen. Ook staat gelijkheid van mannen en vrouwen hoog in het vaandel.
Vrouwen kunnen een scheiding aanvragen, ze bekleden belangrijke posities in politiek en de met kalasjnikovs gewapende vrouwenmilitie strijdt zelfverzekerd tegen de beulen van IS.
Deze democratische, feministische heilstaat in wording, is een des te opmerkelijker fenomeen omdat in de rest van de regio dictatuur, politieke islam en vrouwenonderdrukking het leven van alledag bepaalt. De grote ideoloog achter deze omwenteling is PKK-leider Abdullah Oecalan. Deze vader des vaderlands wordt in een groot deel van de wereld als leider van en terroristische organisatie beschouwd.
In EenVandaag vertelt de Nederlandse kunstenaar Jonas Staal over zijn sympathie voor de Rojava revolutie. Hij is net terug uit Syrisch-Koerdistan waar hij een Volksparlement heeft ontworpen waar de wijkvergaderingen gehouden gaan worden.
Verder een gesprek met Volkskrant-journalist Rob Vreeken die net in Rovaja was; hij raakte gefascineerd door deze prille samenleving-in-wording maar heeft ook zijn twijfels over het ideologische sausje waarmee zijn embedded reis is omgeven.
En de Nederlands-Koerdische Zozan, over hoe vrouwen in haar geboortestreek Rojava zich aan het bevrijden zijn.