Replica drieluik `Tuin der lusten' uit de kist
Replica drieluik `Tuin der lusten' uit de kist
Publicatiedatum: 30-10-2015
Vanaf 17 december tentoonstelling over het leven en werk van Jef Rottiers in Museum Klok & Peel
Op vrijdag 30 oktober is in Museum Klok & Peel te Asten het geschilderd doek, `Tuin der Lusten' door Jef Rottiers, uitgepakt en aan de voltallige pers getoond. De replica van het drieluik krijgt een jaar een plek in de grote zaal `Klokken van de Wereld, een Wereld van Klokken'. Op donderdag 17 december opent Klok & Peel de tentoonstelling over het leven en werk van Jef Rottiers.
Museum Klok & Peel heeft zijn collectie verrijkt met een bijzondere aanwinst: een getrouwe kopie van De Tuin der Lusten, het beroemdste schilderij van Jeroen Bosch. De replica is van de hand van de Belgische kunstschilder, beiaardier en componist Jef Rottiers en maakte tot voor kort deel uit van de verzameling van de Amerikaanse Margo Halsted, adjunct-professor en beiaardier aan de Universiteit van Californie in Santa Barbara. Tijdens een bezoek van professor Halsted aan Klok & Peel in de zomer van 2014 werd voor het eerst gesproken over een mogelijke aankoop van het werk door het museum. In de loop van dit jaar startten concrete onderhandelingen, die in augustus succesvol werden afgerond.
Het geschilderde doek van Jef Rottiers is zeer waarheidsgetrouw en van uitstekende kwaliteit. Ze zal permanent deel uitmaken van de verzameling van Klok & Peel en een hoogstaande bijdrage vormen van Klok & Peel aan het Jeroen Boschjaar. Het Nederlandse publiek hoeft in 2016 dus niet naar het Prado in Madrid te reizen om te genieten van de fantasiewereld van de grote Bossche schilder; een uitstap naar Asten volstaat!
Het museum wil met de komst van De Tuin der Lusten, Jef Rottiers, die 30 jaar geleden overleed, in het licht te stellen in zijn verschillende facetten. Rottiers was namelijk een bijzonder veelzijdig kunstenaar. Als jong Mechels musicus ging hij beiaardles volgen bij de beroemde Jef Denyn. Later werd hij beiaardier in de Belgische gemeente Meise en docent aan de beroemde Mechelse beiaardschool. Rottiers schreef een aantal van de beste beiaardwerken van de 20ste eeuw. Zijn composities Ballade, Suite Bell Moods, Sprookje en Fantasia op ADG zijn vaste repertoirestukken op concerten en beiaardwedstrijden en zijn circa duizend beiaardbewerkingen zijn vandaag nog te horen vanop vele beiaardtorens in Belgie en Nederland. Rottiers bezat ook literair talent. Hij schreef hoorspelen voor de Nederlandstalige radio en publiceerde in 1952 het omvangrijke boek Beiaarden in Belgie, de eerste historische monografie over de Belgische beiaarden, met illustraties van de auteur.
De pictorale begaafdheid van Jef Rottiers komt niet enkel tot uiting in de schitterende kopie van De Tuin der Lusten. Rottiers realiseerde ook knappe replica's van werk van Bruegel, Rubens, Rembrandt en Vermeer. Bijzonder zijn twee eigentijdse versies van Spreekwoorden, vrij naar Breugel, maar met tientallen 'nieuwe' spreekwoorden, en een groot werk dat ongeveer honderd volksliederen verhult.
De tentoonstelling over Rottiers presenteert een kunstenaar met een bijzondere verbeeldingskracht nu voor het eerst aan het Nederlandse publiek.