Voldoende betaalbare en duurzame woningen centraal bij nieuwe afspra..
17-12-2015
Ruim duizend sociale huurwoningen netto erbij, betere energieprestaties en matiging van de huurverhoging. Dat zijn enkele afspraken die woningcorporaties, huurdersorganisaties en gemeente Utrecht voor de komende vier jaar hebben gemaakt. De prestatieafspraken 2016-2019 zijn een uitwerking van
de eerder dit jaar geactualiseerde Woonvisie. Belangrijk doel van de afspraken is dat mensen met een laag inkomen in Utrecht goed kunnen wonen.
Over de prestatieafspraken tussen gemeente en corporaties is ruim een half jaar onderhandeld. Deze keer voor het eerst met de huurdersorganisaties erbij aan tafel. Wethouder Wonen Paulus Jansen is tevreden met resultaat: "We hebben de daling van het aantal sociale huurwoningen kunnen omzetten
in een stijging en een matiging van de huren bereikt. Dat is een mooie trendbreuk! Zorgpunt blijft wel dat we, ondanks deze stijging, in 2020 een tekort van 3000 sociale huurwoningen voorzien doordat de stad snel groeit."
Enkele afspraken op een rij
- De corporaties bouwen tot 2020 ruim 3.000 woningen, waarvan ca. 350 dure huur en koopwoningen. In diezelfde periode verwachten de corporaties ruim 2.000 woningen te slopen en te verkopen.
- Er komen hierdoor netto 1000 sociale huurwoningen bij, voor een groot deel in Leidsche Rijn; De voorraad sociale huurwoningen stijgt hierdoor van 44.000 naar minimaal 45.000 woningen.
- De daling van de betaalbare kernvoorraad wordt gestopt. Het aanbod van woningen in de kernvoorraad wordt fors vergroot.
- De corporaties matigen de huurprijzen van vrijgekomen woningen en matigen de jaarlijkse huurverhogingen, met name voor de laagste inkomens.
- Vier corporaties koersen op gemiddeld energielabel B in 2020 voor hun hele woningvoorraad en op termijn naar een energieneutrale voorraad; Mitros haalt in 2020 gemiddeld label C. Op korte termijn wordt er ingezet op fors meer zonnepanelen.
- Goedkoop scheefwonen wordt tegengegaan door te stimuleren dat mensen met een hoog inkomen verhuizen naar een woning met een hogere huur. Hierdoor komen betaalbare huurwoningen vrij voor huurders met een laag inkomen.
- Nieuwe woningen en ingrijpend gerenoveerde woningen krijgen het Politiekeurmerk Veilige Woning.
- Corporaties zorgen voor huisvesting voor de aan Utrecht toegewezen vluchtelingen en voor mensen die in de
maatschappelijke opvang hebben gezeten (dak- en thuislozen, begeleid wonen e.d). Het gaat hier om mensen die zelfstandig wonen met lichte begeleiding. Voor deze doelgroepen wordt actief gezocht naar uitbreiding van de huisvestingsmogelijkheden.
- Samen met zorginstellingen onderzoeken gemeente en corporaties of het mogelijk is een aantal woonzorginitiatieven te realiseren.
Nog dit jaar stuurt het college het voorstel voor de nieuwe prestatieafspraken naar de gemeenteraad. Na behandeling in Raadsinformatieavond, commissie Stad en Ruimte en in de gemeenteraad begin volgend jaar, worden de afspraken ondertekend door wethouder Paulus Jansen, de corporaties, de
huurdersorganisaties van de corporaties en de stedelijke huurdersorganisatie De Bundeling. De prestatieafspraken worden op basis van een monitor jaarlijks bijgesteld en geactualiseerd.