Blauwalgenbloei in visplas Horst
Blauwalgenbloei in visplas Horst
17 december 2015 In een visplas bij het recreatieterrein de Kasteelse Bossen in Horst is een blauwalgenbloei gesignaleerd. Dit is uitzonderlijk in de maand december en heeft alles te maken met het zachte weer. Blauwalgen kunnen giftig zijn, dus wees voorzichtig met het water uit deze plas.
blauwalg_2_200.jpg
Blauwalgen zijn superkleine organismen, die zich onder de juiste omstandigheden sterk kunnen vermenigvuldigen. Blauwalgen zijn met het blote oog niet te onderscheiden, maar met heel veel tegelijk zijn ze goed zichtbaar in het water en spreken we van een bloei. Het water kleurt dan groen/blauw
(soms rood!) en bij rustig weer kan er een laag van blauwalgen op het water ontstaan: een drijflaag. Kennelijk zijn de omstandigheden op dit moment gunstig in de visplas, want het waterschap mat 100 miljoen blauwalgen per liter in het water en 9 miljard blauwalgen per liter in de drijflaag.
Gifstoffen
Een beetje blauwalg in het water is niet schadelijk en zelfs natuurlijk, maar als ze in grote aantallen voorkomen ontstaan er gezondheidsrisico's. In deze plas gaat het om blauwalgen van het geslacht Planktothrix. Soorten van Planktothrix kunnen gifstoffen bevatten waar mens en dier ziek van
kunnen worden, als ze er veel van binnen krijgen. Het waterschap adviseert daarom voorzichtig te zijn met uw hond bij deze visplas. Ook vis eten uit deze plas raden we voorlopig af. De gemeente Horst aan de Maas is geinformeerd.