'Turken en Marokkanen voelen zich buitengesloten'
Verslag Guido Vermeulen
Redactie Henriette van Rijsingen
Redactie Rob Hadders
Veel jongeren van Turkse en Marokkaanse afkomst voelen zich geen onderdeel van de Nederlandse samenleving, dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het integratierapport dat vandaag naar buiten kwam.
Geen onderdeel van Nederlandse samenleving
Ongeveer de helft van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders gaat vooral om met mensen uit de eigen herkomstgroep. Daarnaast voelen ze zich in geringe mate Nederlander en zijn ze vaak negatief over de autochtone Nederlanders. Dat komt voort uit het feit dat jongeren vaak het gevoel krijgen dat ze niet als individuele burger worden gezien. Ze hebben het idee hebben dat ze meer als moslim of als lid van een migrantengroep worden gezien en voelen zich daarom geen onderdeel van de Nederlandse samenleving.
IS: aanleiding voor SCP-onderzoek
Aanleiding voor het SCP-onderzoek was een peiling van Motivaction van vorig jaar. Daaruit bleek dat 90 procent van de jonge Nederlandse Turken, Syriegangers als helden zien. En nog eens 72 procent zou achter de opmars van IS staan. Over dit rapport ontstond veel ophef en het nieuwe SCP-rapport spreekt deze cijfers dan ook fel tegen: meer dan 90 procent van de ondervraagden heeft geen begrip voor jongeren die strijden voor IS. Ook kunnen zij zich niet vinden in personen die geweld gebruiken voor hun geloof.
Wat vinden Turkse en Marokkaanse Nederlanders van deze cijfers? EenVandaag vraagt jongeren bij het ROC in de Bijlmer hoe zij dit ervaren. Verder gaan we langs bij een arbeidsbureau in Amstelveen. Ook gaan we in gesprek met Zihni Oezdil, historicus, columnist en schrijver van het boek Nederland mijn vaderland.