PB: Beter wonen voor dezelfde prijs: stap dichterbij voor huurders en kopers

Gepubliceerd op 16 december 2015

Beter wonen voor dezelfde prijs: stap dichterbij voor huurders en kopers

Hoe? Dat is te lezen in twee brochures die Leen van Dijke, voorzitter Stroomversnelling vandaag overhandigde. De brochure met daarin alle mogelijkheden voor financiering voor particulieren werd overhandigd aan Chris Buijink, voorzitter Nederlandse Verenging van Banken. Birgitte van Hoesel, directeur van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw, nam de brochure over financiering van Nul op de Meter renovaties voor woningcorporaties in ontvangst.

Beter wonen met Nul op de Meter

Stroomversnelling heeft samen met woningcorporaties, banken en andere partijen stappen gezet om een totale woning make-over makkelijker te maken. Voor kopers zijn er verschillende financiele oplossingen. Voor woningcorporaties, en daarmee voor huurders, is er ook perspectief. Want een Nul op de Meter[1] renovatie blijkt voor veel naoorlogse woningen in alle opzichten het gunstigst uit te pakken. Qua duurzaamheid is renovatie absoluut een MUST. De Klimaattop in Parijs heeft dat alleen maar onderstreept.\\015 "Het is nu echt zaak om in een hogere versnelling te gaan," zei Derk Loorbach, hoogleraar transities Erasmus Universiteit, gisteren nog in Een Vandaag naar aanleiding van de Klimaattop en het Energieakkoord.

Nul op de Meter make-over in 1 dag!

Stroomversnelling wil Nul op de Meter (NOM) renovaties voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar maken. Stroomversnelling is een brede beweging van onder meer bouwers, woningcorporaties, banken, makelaars en gemeenten, die een Deal hebben gesloten onder het Energieakkoord (2013). Stroomversnelling ontwikkelt een industriele aanpak die het goedkoper en sneller maakt om woningen te renoveren. Het kan al in een dag. De woning wekt na renovatie evenveel energie op als nodig is voor een gemiddeld huishouden. Daardoor staat de energiemeter bij normaal gebruik over het jaar genomen op nul.

Oproep aan woningcorporaties

Leen van Dijke, voorzitter Stroomversnelling, roept alle woningcorporaties op om hun koudwatervrees te overwinnen en mee te doen. "Corporaties kiezen er nu vaak voor om stapsgewijs te investeren in verbetering, bijvoorbeeld van label F naar label B. Maar uit de business case van Stroomversnelling blijkt dat woningcorporaties er juist verstandiger aan doen om woningen direct naar Nul op de Meter te brengen. Bovendien: de huurders staan ervoor in de rij."

Quote Brigitte in de film

Lees de brochure Businesscase en finaciering van Nul op de Meter voor corporaties

Advies voor woningeigenaren

Ook voor woning-eigenaren staat het licht op groen. Banken gaan hun financieel adviseurs en intermediairs trainen, zodat zij klanten actief adviseren over de mogelijkheden die er zijn om hun woning te verduurzamen. Met inzet van eigen spaargeld dan wel in de vorm van een persoonsgebonden of gebouwgebonden financiering. Sommige banken bieden klanten korting op de hypotheekrente, gerelateerd aan de energieprestatie van het huis. Hoe beter het energielabel, hoe lager de hypotheekrente. Quote Chris in de film

Lees meer in de brochure Hoe financiers van banken en intermediairs kunnen bijdrage aan Nul op de Meter

_FGH1907h

De brochures worden de komende tijd actief verspreid onder woningcorporaties, gemeenten, banken en bouwers.