Scholen kiezen vaker voor nieuwe eindtoets
De twee nieuwe aanbieders van eindtoetsen in groep 8 trekken beduidend meer belangstelling dan vorig jaar. Zo'n vijfhonderd basisscholen hebben zich inmiddels gemeld voor de IEP eindtoets van Bureau ICE. Het Apeldoornse bedrijf A-Vision telt tot nu toe ongeveer tweehonderd scholen voor hun Route-8 toets.
Basisscholen kunnen nog tot 31 januari kiezen voor een eindtoets. Sinds vorig schooljaar is deze verplicht en keurde de overheid er drie goed. De `Centrale Eindtoets' die door Cito wordt samengesteld en uitgegeven door het College voor Toetsen en Examens (CvTE) zal ook dit jaar nog de populairste zijn, denkt Jacob Raap van CvTE. "Het is nog te vroeg om een uitspraak te doen. Vorig jaar hadden we zo'n 86 procent van de markt in handen. Maar we weten dat de twee andere aanbieders druk aan het werven zijn geweest."
Verdubbeling
Het aantal kinderen in groep 8 kan per school nogal verschillen. Daarom spreken de betrokkenen het liefst over leerlingaantallen. In totaal moeten zo'n 180 duizend leerlingen uit groep 8 tussen 15 april en 15 mei 2016 een eindtoets maken. Bureau ICE hoopt eind januari op ongeveer 20 duizend leerlingen uit te komen, dat is grofweg 11 procent van de markt en een verdrievoudiging ten opzichte van vorig jaar. A-Vision denkt dit jaar hun Route- 8 toets aan 7 duizend tot 10 duizend leerlingen aan te bieden en zou daarmee rond de vijf procent van de markt pakken. Dat zou een ruime verdubbeling zijn ten opzichte van vorig jaar.
Zoekende
De groei van de nieuwkomers valt deels te verklaren doordat scholen zich vorig jaar nog op andere manieren mochten verantwoorden. Bijvoorbeeld met het Drempelonderzoek. Dat betrof zo'n 10 duizend leerlingen, weet Jacob Raap van het CvTE. Concurrent Hermien Lubbers van A-Vision denkt ook dat de meeste traditionele `Cito-gebruikers' dit jaar nog voor de Centrale Eindtoets gaan. "In onze presentaties merken we dat scholen heel erg zoekende zijn. Ze hebben belangstelling, maar een nieuwe eindtoets vraagt een andere voorbereiding van je leerlingen, het informeren van ouders. Dat kost allemaal tijd." Irene Fokkens van Bureau ICE: "Basisscholen gaan zich nu pas realiseren dat ze de regie in eigen handen hebben."
Bureau ICE linkt hun groei ook aan hun andere producten die gericht zijn op groep 8. Dat zijn toetsen die scholen eerder in groep 8 kunnen afnemen en die de leraar ondersteunen bij het geven van zijn schooladvies. In tegenstelling tot de eindtoets zijn deze niet gratis. Ook meten ze andere onderwerpen zoals intelligentie, sociaal-emotionele ontwikkeling, motivatie en doorzettingsvermogen. Exacte cijfers over hoeveel scholen dit soort toetsen inzetten, kan Fokkens nog niet geven. "Het zijn verschillende toetsen die niet allemaal worden afgenomen. Ook worden ze niet bij alle leerlingen ingezet, maar bijvoorbeeld bij een kind waar de leraar over twijfelt. Leraren krijgen ontzettend veel vragen over het schooladvies. En ouders willen toch onderbouwing zien."
Advies leraar
A-vision kent vergelijkbare intelligentie-toetsen die tegen korting worden aangeboden als de school ook de Route-8 eindtoets maakt. Voor het CvTE past het aanbieden van dit soort toetsen niet bij hun wettelijke taak. Raap: "De overheid heeft ervoor gekozen de balans te verschuiven. Het advies van de leraar weegt zwaarder. En de eindtoets wordt daar vervolgens tegen afgewogen." Bovendien ontloopt het elkaar allemaal niet zoveel denkt Raap. "Uit onderzoek blijken de vaardigheden van een kind op het gebied van begrijpend lezen en rekenen nauw samen te hangen met bijvoorbeeld intelligentie. De eindtoets blijft een goede en onafhankelijke voorspeller voor succes in het vervolgonderwijs."
Voor meer informatie over de drie toetsen en waarin ze van elkaar verschillen, lees het artikel `Concurrenten Cito kiezen andere aanpak'. Dit artikel kunt u hieronder ook als PDF-document downloaden.