Dolf Verroen schrijft Kinderboekenweekgeschenk 2016

Dolf Verroen schrijft Kinderboekenweekgeschenk 2016

15-12-2015

Prentenboek wordt gemaakt door Floor Rieder

De 87-jarige Dolf Verroen schrijft het Kinderboekenweekgeschenk 2016. Verroen heeft vele kinderboekentitels op zijn naam staan, won driemaal een Zilveren Griffel en werd bekroond met de internationale prijzen Premio Europeo, de Deutsche Jugendliteraturpreis en De Gustav-Heinemann-Friedenspreis.

Het Prentenboek van de Kinderboekenweek wordt gemaakt door Floor Rieder. In 2014 debuteerde zij met Het raadsel van alles wat leeft, waarmee zij het Gouden Penseel won. Daarnaast verzorgde zij de illustraties voor Het wonder van jou en je biljoenen bewoners (beide van Jan Paul Schutten) en voor de heruitgave van Alice in Wonderland van Lewis Carroll.

Tijdens de Kinderboekenweek 2016 staan opa's en oma's centraal onder het motto Voor altijd jong! De 62^ste editie van de Kinderboekenweek vindt plaats van 5 t/m 16 oktober 2016.

Dolf Verroen (Uitgeverij Leopold) schreef al jong zijn eerste boek dat later werd uitgegeven als Paarden, van die enge grote. Vanaf 1973 schreef hij nog uitsluitend voor kinderen. Hij won drie Zilveren Griffels: met De kat in de gordijnen (1979), Hoe weet jij dat nou? (1981)en Een leeuw met lange tanden (1987). Verder is hij bekend van onder meer De verschrikkelijke schoolmeester, De prins op het witte paard en De prinses en de paradijstuin en andere prachtige prinsessenverhalen, die hij maakte met The Tjong-Khing.

Floor Rieder (Uitgeverij Gottmer) is een Nederlandse illustrator en werkt o.a. voor Het Parool, De Groene Amsterdammer en tijdschrift Flow. Rieder volgde de opleiding tot illustrator aan kunstacademie ArtEZ te Zwolle. Met haar illustraties en omslagen werd zij de afgelopen jaren meerdere malen genomineerd voor verschillende prijzen in binnen- en buitenland. Momenteel werkt ze aan een prentenboek met Daan Remmerts de Vries.

Thema is Opa en oma, motto Voor altijd jong

Opa's en oma's spelen een belangrijke rol in het leven van kinderen. Ook in kinderboeken. Dat begint bij Opa en oma Pluis van Dick Bruna en de opa en oma van Madelief (Krassen in het tafelblad van Guus Kuijer). Soms staan vooral opa's aan de zijde van kinderen. Kijk maar naar opa Joe uit Sjakie en de chocoladefabriek (Roald Dahl), opa Tuitjes uit De wraak van Knor (Tosca Menten), de opa van Robin (Sjoerd Kuyper) of De beste, geweldigste, meest fantastische opa's ter wereld (Jan Paul Schutten en Kees de Boer).

Andere keren zijn het de oma's die stof doen opwaaien zoals de stoute oma in de bende van de Korenwolf (Jacques Vriens), Alex' oma (De tasjesdief, Mieke van Hooft) of de liefste oma van de wereld (Jubelientje en haar liefste oma, Hans Hagen). En als opa's en oma's er niet meer zijn dan levert dat ontroerende boeken op zoals Vlieg! van Marco Kunst.