Syrische vredesactiviste Reem al-Assil spreekt Vrijheidslezing uit

Syrische vredesactiviste Reem al-Assil spreekt Vrijheidslezing uit

Woensdag 16 december | De Balie, Amsterdam

"I'm 100% sure we'll witness another debate in the House of Commons & hear our MPs express their regret to vote #BombSyria yet we don't learn." - Reem al-Assil op Twitter

Voordat ze in 2011 moest vluchten uit Syrië streed de Syrische mensenrechtenactiviste Reem al-Assil vreedzaam tegen het regime van Bashar al-Assad. Nu woont ze in het Verenigd Koninkrijk, waar ze haar strijd voor vrijheid en vrede in Syrië onverstoorbaar voortzet, onder meer door haar werk voor de ‘Syrian Platform for Peace’ en de ‘Free Syrian Translators’.

In deze editie van de Vrijheidslezing vertelt Reem al-Assil een persoonlijk verhaal over haar confrontatie met een autoritaire macht, haar werk als activiste en de huidige vluchtelingencrisis. Bovendien zal ze zich fel uitspreken tegen de Britse bombardementen op Syrië. We staan op een kruispunt: vervallen we in oude patronen, oorlogsretoriek en interventies of verkondigen we een boodschap van vrede, vrijheid en medemenselijkheid? Reem al-Assil opteert voor het laatste.

Rechtsfilosofe Nanda Oudejans opent de avond met een voordracht over onze omgang met vluchtelingen en (het gebrek aan) juridische bescherming binnen de EU. Waar heeft de vluchteling daadwerkelijk recht op als hij of zij asiel aanvraagt? Dit thema wordt tevens uitvoerig besproken tijdens het panelgesprek. Naast Reem al-Assil en Nanda Oudejans zal ook de Syrische vluchteling Ramez al-Junaidy aanschuiven om te praten over zijn vlucht naar Nederland en zijn verblijf in de noodopvang. Welke verplichtingen heeft Europa ten opzichte van vluchtelingen? Hoe ziet het dagelijkse leven van een vluchteling in Nederland er uit? En tot slot, zijn er oplossingen voorhanden die de huidige crisis kunnen verlichten?

De Syrische protestzanger Gharib kwam 20 jaar geleden naar Nederland als politieke vluchteling. Samen met zijn band zal hij de avond voorzien van een muzikale omlijsting. De presentatie van De Vrijheidslezing is in handen van Kirsten van den Hul.

De Vrijheidslezing

Voor het derde jaar organiseren De Balie en Amnesty International de serie De Vrijheidslezing. In De Vrijheidslezing staat het verhaal en de strijd van een vrijheidsdenker centraal. In eerdere reeksen ontvingen we al vele inspirerende sprekers zoals LGBT activist Frank Mugisha uit Oeganda, internet activist Esra’a Al Shafei uit Bahrein, de Oekraïense schrijver Andrey Kurkov en de zeer bekende Egyptische schrijfster Nawal el Saadawi.