MVO Nederland start spin-off in Kenia

15 december 2015

MVO Nederland start spin-off in Kenia

In Kenia is deze week een spin-off van MVO Nederland van start gegaan. Directeur Willem Lageweg van MVO Nederland, voorzitter Archer Lee Karuri van KEPSA Foundation en de Nederlandse ambassadeur in Kenia Frans Makken verichtten de officiële opening van het MVO-kenniscentrum. Het nieuwe kenniscentrum heet Sustainable and Inclusive Business Kenya (SIB Kenya) en helpt bedrijven met alle aspecten van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

SIB Kenya is een co-productie van MVO Nederland en KEPSA, de nationale ondernemerskoepel in dit snel groeiende Oost Afrikaanse land. Het centrum richt zich vooral op het bedrijfsleven in Kenia maar is ook beschikbaar voor Nederlandse bedrijven die in en met Kenia op een maatschappelijk verantwoorde manier zaken willen doen.

Groeiende vraag

Directeur Willem Lageweg van MVO Nederland: 'De internationale vraag naar onze kennis en diensten neemt snel toe. Naast Kenia zijn we ook betrokken bij het opzetten en versterken van MVO- netwerken in landen als Sri Lanka, Suriname, Albanië en Costa Rica. Als grootste MVO-organisatie van Europa is MVO Nederland een interessante partij om bedrijven en NGO's in opkomende landen bij te staan bij het verduurzamen van het bedrijfsleven. MVO maakt bedrijven toekomstbestendig en dat is wat wij beogen met dit centrum'.

Kennis en tools

SIB Kenya ondersteunt bedrijven met kennis en praktische tips op terreinen als MVO risicomanagement, het starten met MVO, de integrale aanpak van MVO, stakeholderdialoog en transparantie. De website van SIB Kenya (www.sibkenya.com) wordt in de komende periode permanent aangevuld met de meest actuele kennis, met praktische tools en met sectorspecifieke MVO-informatie. MVO Nederland brengt de algemene MVO-kennis in. KEPSA zorgt voor de inbreng van kennis en contacten uit Kenia en voor het werven van bedrijven om van de website en de trainingen van SIB Kenya gebruik te maken.

Samenwerking

In februari organiseert SIB Kenya de eerste grote nationale MVO-conferentie in Nairobi. Intussen wordt met meerdere partijen samenwerking gezocht. Met de Strathmore University en de nieuwe Holland Hub in Kenya wordt al samengewerkt terwijl ook met diverse sectororganisaties de krachten worden gebundeld. De gesprekken met vertegenwoordigers uit de bloemen- en de zorgsector zijn al in een vergevorderd stadium. Voorts worden goede banden opgebouwd met NGO's, waaronder Hivos en Wereld Natuur Fonds. Ook deze contacten worden verder uitgebreid.

Financiering en organisatie

SIB Kenya is tot stand gekomen door een financiële bijdrage van de Nederlandse ambassade in Kenia en door bijdragen in natura van KEPSA en MVO Nederland. Een 'board of influencers' die is samengesteld uit gezaghebbende personen uit bedrijfsleven en maatschappij begeleidt het kenniscentrum op het gebied van beleid en verankering in de samenleving. Karin Boomsma is als kwartiermaker verantwoordelijk voor de opzet en de start van het centrum.

MVO Nederland inspireert, verbindt en versterkt bedrijven en sectoren om steeds verdergaande stappen te zetten op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). ‘Samen veranderen’ is het motto van deze nationale kennis- en netwerkorganisatie. Haar ambitie is dat het Nederlandse bedrijfsleven wereldwijd wordt gezien als een inspirerend voorbeeld van MVO en duurzaamheid. Met meer dan 2.000 bedrijven en organisaties - uit alle sectoren variërend van MKB tot multinational - is MVO Nederland het grootste nationale MVO-bedrijvennetwerk in Europa. Sinds de oprichting in 2004 is de organisatie uitgegroeid tot hét startpunt voor alle ondernemers die hun bedrijfsvoering willen verduurzamen. MVO Nederland ondersteunt hen met praktische tips, kennisdossiers, praktijkvoorbeelden, trainingen en branchespecifieke of themagerelateerde netwerken. In Ambitie 2020 verenigt MVO Nederland de gezamenlijke ambities van vooruitstrevende Nederlandse bedrijven op weg naar een circulaire en inclusieve economie.