Sinds invoering `matching' steeds meer studenten direct op de goede plek

Utrecht, 14 december 2015

Sinds invoering `matching' steeds meer studenten direct op de goede plek

Samenvatting

Voor het derde jaar op rij is de uitval van studenten aan de Universiteit Utrecht uit de bacheloropleidingen gedaald. Van de studenten die in 2012 begonnen stopte nog 30,9% na een jaar, van het cohort 2014 viel 23% op dat moment uit. Het teruglopen van de uitval is niet aan een factor toe te schrijven. Wel voerde de Universiteit Utrecht in 2013 als eerste `matching' in, het verplichte traject dat aankomende studenten helpt een betere studiekeuze te maken. Utrecht werkt ook op andere vlakken voortdurend aan het onderwijs, onder meer door verbetering van studiebegeleiding en docentprofessionalisering.

" Prof. dr. Peter Schrijver, Admissions Dean Universiteit Utrecht

Onze stevige aanpak van matching werpt zijn vruchten af.

Prof. dr. Peter Schrijver, Admissions Dean Universiteit Utrecht "

Er is de laatste jaren veel veranderd bij universiteiten: invoering van het leenstelsel, wijzigingen in de bachelorprogramma's, invoering en aanscherping van het Bindend Studieadvies (BSA), intensief tutoraat, en tenslotte matching. `Hoe het ook zij, we zijn steeds beter in staat om studenten al bij het begin van de studie op de juiste plek te krijgen en houden', aldus Peter Schrijver, admissions dean aan de Universiteit Utrecht.

Streng beleid in Utrecht

In vergelijking met een aantal andere Nederlandse universiteiten voert de Universiteit Utrecht een relatief streng beleid ten aanzien van matching: aspirant-studenten zijn verplicht om voordat ze met een bacheloropleiding (behalve bij loting- en selectiestudies) kunnen beginnen, een studiekeuzecheck voor die opleiding af te ronden. De matchingsactiviteit is een zo getrouw mogelijke afspiegeling van wat het betekent de opleiding te studeren: er is huiswerk, interactief college, en een toets, die met een resultaat wordt afgesloten; en aankomende studenten krijgen feedback om het hun mogelijk te maken gefundeerd hun studiekeuze te bepalen. `Ondanks het uitgebreide traject blijkt uit verschillende peilingen dat aankomende studenten over het algemeen de matchingsactiviteiten zeer waarderen. Een kleine groep besluit na de matchingsactiviteiten dat een opleiding toch niet goed bij hen past, en verandert van studiekeuze', licht Schrijver toe. `We concluderen al met al dat een stevige aanpak van matching juist zijn vruchten afwerpt'.

Matching

Al sinds 2013 bieden alle bacheloropleidingen van de Universiteit Utrecht zonder loting of selectie een verplicht matchingstraject aan voor aankomende studenten. Het aanbieden van een studiekeuzecheck in combinatie met aanmelden voor 1 mei is sinds 2014 een wettelijke verplichting. Het matchingstraject helpt aankomende studenten om een betere studiekeuze te maken.