collectief melden voor beroepsregistratie jeugdhulp nu mogelijk bij SKJ
Werkgevers kunnen vanaf vandaag werknemers die zich moeten vooraanmelden, collectief melden bij het SKJ. Het SKJ heeft hiervoor een eenvoudige procedure ontwikkeld. De instructie hiervoor is bijgevoegd. Het betekent concreet dat werkgevers met behulp van een excelsheet alle namen en emailadressen van (voor aan te melden) werknemers kunnen doorgeven aan het SKJ. Na aanlevering van de excel maakt SKJ voor deze werknemers alvast de accounts aan en stuurt een bericht aan de professional, waarin wordt gevraagd het account te activeren en verder te vullen.
Wanneer moet je je vooraanmelden voor beroepsregistratie bij het SKJ?
Vanaf 1 januari 2016 geldt de norm voor verantwoorde werktoedeling uit de Jeugdwet. Dat betekent dat het werk en de verantwoordelijkheden in uw organisatie zo georganiseerd zijn, dat dit leidt tot verantwoorde hulp. Deze norm vraagt onder meer van aanbieders van jeugdhulp en jeugdbescherming dat zij werk toedelen aan geregistreerde professionals. Sociaal werkers (zoals maatschappelijk werkers en jongerenwerkers), agogen in de GGZ, begeleiders in de gehandicaptenzorg, thuisbegeleiders en clientondersteunerskunnen zich nu nog niet registreren bij het SKJ. Zij kunnen zich echter wel vooraanmelden voor beroepsregistratie. De status van vooraangemelde professionals is gelijk aan die van geregistreerde professionals.
Wanneer vooraanmelden?
Je moet je vooraanmelden bij het SKJ als:
* je als professional met kinderen en jeugdigen in de Jeugdhulp of Jeugdbescherming werkt op een HBO- of WO-functie;
* EN je werk op basis van het kwaliteitskader jeugd door een geregistreerde professional moet wordengedaan. Het kwaliteitskader bevat afwegingen die je helpen om te bepalen of sprake is van `geregistreerd' werk. Hieronder een korte samenvatting van deze afwegingen
Wanneer is de inzet van een geregistreerd professional nodig (en moet je je dus vooraanmelden)?
Een geregistreerde professional MOET worden ingezet:
1. als sprake is van een risicovolle en onveilige situatie voor het kind of de jongere:
2. OF als de professional een grote verantwoordelijkheid heeft 3. OF als sprake is van complexe problematiek
4. OF als de beslissing over de hulp en de behandeling ingrijpende invloed heeft op het leven van een kind of jongere.
De uitwerking van deze indicatoren vindt u op blz. 11 - 13 van het kwaliteitskader jeugd.
Vooraanmelding moet plaatsvinden voor 1 januari 2016.