Zilver en brons voor Nederland bij 12e International Junior Science Olympiad in Daegu, Korea
PERSBERICHT
10 december 2015
Nederlandse talenten slaan de vleugels uit
Zilver en brons voor Nederland bij 12e International Junior Science Olympiad in Daegu, Korea
ENSCHEDE -Van 2 t/m 11 december vond de 12e International Junior Science Olympiad (IJSO) plaats in Daegu, 200 kilometer ten zuid-oosten van Seoul. De IJSO is een internationale wedstrijd voor de allerbeste 15-jarige leerlingen op het gebied van natuurkunde, scheikunde en biologie. Het thema van deze olympiade was 'Dream in Science'. De olympiade biedt scholieren de kans hun talenten optimaal te gebruiken. Deelnemende leerlingen, gekwalificeerd in nationale voorronden, komen uit alle hoeken van de wereld. De leerlingen hebben een passie voor wetenschap maar kennismaken met leeftijdgenoten uit verschillende culturen speelt ook een belangrijke rol tijdens de olympiade. Dit jaar bonden rond 250 topleerlingen uit 42 landen de strijd met elkaar aan. Nederland neemt sinds 2005 jaarlijks deel met zes leerlingen, verdeeld over twee teams.
Uitstekende resultaten
In het wedstrijdveld waar met name de Aziatische landen domineren heeft het Nederlandse team het uitstekend gedaan. Alle leerlingen behaalden een medaille. Ezra Bekkering van het Praedinius Gymnasium in Groningen won zilver. Jelle van Dijk van het Gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther, Samuel Klumpers van het Utrechts Stedelijk Gymnasium,Lotte Kremer van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen en Stan Koenis en Marouscha Puister, beiden van het Murmellius Gymnasium in Alkmaar behaalden brons.
Taiwan was dit jaar de onbetwiste winnaar. Chen Yu Lu won de olympiade, maar ook de landenprijs en de prijs voor het beste teampracticum ging naar dit land.
Organisatie en programma
De olympiade werd georganiseerd door Kyungpook National University Daegu, in samenwerking met de Society of International Gifted in Science. De wedstrijd werd geopend door Jong Bae Choi, van het Ministerie van Wetenschap en Technologie. Daegu ligt 200 kilometer ten zuidoosten van Seoul. Dit alles onder auspiciën van een internationaal IJSO-comitee.
De wedstrijd bestaat uit de onderdelen meerkeuzevragen, theorie en practicum. Bij het practicum werden twee vruchten met elkaar vergeleken: de gam-gyul, een soort mandarijn, en de appel. Hierbij bepaalden de leerlingen het citroenzuurgehalte en de dichtheid van de sapjes en werden deze vruchten in klassen ingedeeld. Bij de theorietoetsen werd onder andere gekeken naar de ins-en-outs bij nierdialyse en hoe je verontreinigingen in oppervlaktewater kunt meten. Een opgave ging over een vleermuis die een mot vangt door listig gebruik van het dopplerffect.
Naast het wedstrijdaspect kregen de deelnemers een uitgebreid educatief, sportief en cultureel programma voorgeschoteld. Ze kregen een rondleiding door de moderne cultuur straat van Daegu en bezochten verschillende musea. Ze maakten kennis met Koreaanse tradities en speelden oud-Koreaanse spelletjes, waaraan ze veel lol beleefden. Ze bezochten het National Science Museum en Daegu Gyeongbuk Institute of Science and Technology. Een ervaring om nooit meer te vergeten.
Nederland gastheer International Junior Science Olympiad 2017
Alle 14- en 15-jarige havo- en vwo-leerlingen worden van harte uitgenodigd voor de volgende IJSO. Deelname kan science op een aantrekkelijke manier onder de aandacht brengen. Deze groep jongeren stimuleren om voor bèta en techniek te kiezen is een nevendoelstelling. De voorrondes van de IJSO vinden van 22 tot en met 31 maart 2016 op de scholen plaats. De nationale eindronde wordt op 17 juni 2016 gehouden op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
In 2017 organiseert Nederland deze olympiade, waaraan gemiddeld 300 leerlingen en 150 begeleiders (docenten) deelnemen. Het is de eerste keer dat deze olympiade in Europa gehouden wordt. Het thema zal zijn 'Water en duurzaamheid', een thema dat leerlingen uitdaagt om vraagstukken van de toekomst aan te pakken en dat bovendien goed past bij Nederland Waterland en de innovatieslag die Nederland maakt op allerlei terreinen.
Initiatiefnemers en sponsors
De IJSO wordt in Nederland, met inbegrip van de nationale voorrondes en de training van de deelnemers, georganiseerd door SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling, Gelderse Onderwijsgroep Quadraam (inclusief het Candea College te Duiven), Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Fontys Hogescholen TNW, Radboud Universiteit en Rijksuniversiteit Groningen. Het evenement wordt ondersteund door het Ministerie van OCW, het Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling (Cito) en de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON).
De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV), Noordhoff Uitgevers, Texas Instruments, Wetenschap in Beeld en Uitgeverij Malmberg stellen prijzen beschikbaar.