Nieuw bedieningsgebouw brug- en sluisoperators Zwartsluis is modern en ruim

Nieuw bedieningsgebouw brug- en sluisoperators Zwartsluis is modern en ruim

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 08 december 2015- Laatste update: 08 december 2015 12:20 uur

De brug- en sluisoperators in Zwartsluis werken sinds 1 oktober in een gloednieuw bedieningsgebouw. Het gebouw is niet alleen ruimer, maar beschikt ook over moderne technieken.

Artikel 3 Meppelerdiepsluis - brugwachter

`Het is een stuk comfortabeler', zegt brugoperator Koos de Boer. `De ruimte is groter, dus we hebben een stuk meer bewegingsvrijheid.' Samen met zijn collega's bemant hij het nieuwe bedieningsgebouw van Rijkswaterstaat. Daar bedienen zij de brug over het Meppelerdiep, de keersluis en de Grote Kolksluis. En sinds kort behoort ook de bediening van gemaal Zedemuden tot de taken.

Het bedieningsgebouw is uitgerust met de modernste technieken. Voorheen keek De Boer door het raam naar buiten om schepen door te laten. `Direct zicht' noemen ze dat in brugwachterjargon. Koos de Boer: `Nu doe ik alles aan de hand van camerabeelden. Op 6 schermen kan ik alle kanten van de sluis in de gaten houden. Op een grote bedieningstafel zet ik vervolgens alles in werking. In principe werkt het niet veel anders dan een afstandsbediening.'

De komende jaren verbouwt Rijkswaterstaat de Meppelerdiepsluis. Momenteel is dat een zogeheten keersluis, met maar een sluisdeur. Bij hoogwater - bijvoorbeeld tijdens een storm - gaat de sluisdeur dicht. Dat heeft een groot nadeel: het scheepvaartverkeer is tijdens de sluiting gestremd. De nieuwe tweedeurse schutssluis - die in 2017 gereed moet zijn - heeft dat probleem niet.

Alle techniek is volgens De Boer `een duidelijke vooruitgang'. Toch is de operator blij dat hij nog steeds dichtbij het Meppelerdiep werkt. Als hij uit het raam kijkt, kan hij de schepen voorbij zien komen. `Je ziet het scheepvaartverkeer en de waterstand onder je neus veranderen. Dat is het allermooiste aan dit beroep.'