De 7 meest gemaakte afslankfouten
donderdag 10 december 2015 06:55
Dit is een origineel bericht van Happy Weight
Een mooi strak, als het even kan gespierd, lichaam willen we allemaal. En toch kampt de helft van alle Nederlanders met overgewicht. Waar gaat het mis? Happy Weight analyseerde de meeste gemaakte afslankfouten.
Happy Weight is een schriftelijke thuiscursus die leert valkuilen te herkennen en te vermijden. Het programma, samengesteld door Nederlandse deskundigen, hielp al meer dan 60.000 mensen aan een blijvend gezond gewicht. Op basis van de ervaringen van die mensen stelde Happy Weight een top 7 van de meest gemaakte afslankfouten samen.
1. Een keertje maar
Of we ons nu verdrietig of juist geweldig vinden, er is altijd wel een reden om 'een keertje' uit de ban te springen.
2. Ik sla het ontbijt wel over
De klassieker! Een goed ontbijt is juist een (onverwachte) slankmaker. Een gezond ontbijt brengt de stofwisseling op gang en voorkomt een bijna onbedwingbare trek in iets zoet later op de ochtend.
3. Ik heb net gesport
Is sporten een middel om te werken aan de gezondheid of is het een alibi om vervolgens extra te mogen eten?
4. Een plan? Heb ik niet nodig!
Een blijvend gezond gewicht wordt alleen bereikt door een structurele verandering van eet- en leefgewoonten. Bevliegingen zijn gedoemd te mislukken.
5. Laat eten maakt toch niet uit?
Kies voor drie maaltijden per dag op vaste tijden. Daardoor ontstaat minder de neiging te snacken of extra veel te eten door de lange interval tussen twee maaltijden.
6. In het weekeinde neem ik 'vrij'
Door de week keurig nieuwe eet- en leefgewoonten volgen en vervolgens in het weekeinde alle remmen loslaten. Het lichaam dat net in de spaarstand was gegaan, slaat de extra voeding op als reserve (lees: vet).
7. Van light mag ik meer
Light tikt zwaar aan. Een product mag light heten als het dertig procent minder energie, vet of suikers bevat. Chips die minder vet bevat, mag light heten. Ook als het vet vervangen is door extra koolhydraten... Light producten geven bovendien minder snel een vol gevoel waardoor er 'automatisch' meer van gegeten wordt.
De Happy Weight-methode is samengesteld door dietistes, bewegingswetenschappers en communicatiedeskundigen. In principe mag alles gegeten worden. Het programma voldoet aan de richtlijnen van de Voedingsraad, het Voedingscentrum en de Nederlandse Norm Gezond Bewegen Het Voedingscentrum legde alle slankmethoden langs de meetlat en zegt over Happy Weight: "Het volgen van deze methode maakt het eetpatroon gezonder. Bovendien zijn de gedragsveranderingen als gevolg van deze methode op de lange termijn goed vol te houden. Het is mogelijk om met dit dieet gewicht te verliezen en een gezond gewicht te behouden." Alle programma's van Happy Weight worden vergoed door een groot aantal zorgverzekeraars.
*
*
*
*