VNG-commissie Raadsleden & Griffiers broodnodig


DEN HAAG - De nieuwe commissie Raadsleden & Griffiers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is hard nodig. Dit zei VNG-voorzitter Jan van Zanen tijdens de kick-off bijeenkomt van de nieuwe commissie.

Volgens Van Zanen geeft de nieuwe commissie een extra mogelijkheid voor de VNG om zich te buigen over de zaken waarover de VNG gaat, maar dan met de ogen van de gemeenteraad. De raad speelt een steeds belangrijkere rol, wat Van Zanen een vanzelfsprekendheid vindt. De voorzitter van de VNG
onderstreepte ook dat de drie raadsleden van een lokale partij die in de commissie zitten een speciale rol hebben. Zij vertegenwoordigen de lokale partijen die kennelijk beter begrepen hebben wat de samenleving wenst dan de gewone bestuurderspartijen.

Van de nieuwe commissie die onder leiding staat van Josee Gehrke, griffier in De Wolden en tevens bestuurslid van de VNG, kan volgens Gehrke een constructief-kritische houding worden verwacht. De commissie moet de rol en positie van gemeenteraden in een vroegtijdig stadium op de kaart zetten
op de thema's waarop de VNG actief is.

Leden commissie
Voor de nieuwe commissie was zeer veel animo. Meer dan 100 raadsleden en griffiers hadden zich kandidaat gesteld voor de twintig plekken die de nieuwe commissie te bieden had.De commissie telt in totaal 11 raadsleden en 9 griffiers als leden. De elf raadsleden die in de commissie zitten zijn:
Diane Bergman (D66, Lelystad), Klaas Boer (SGP/CU, Slochteren), Ton Dijkmans (Cranendonck, Cranendonck Actief en bestuurslid Raadslid.Nu), Marike van Doorn (Lokaal Almelo Samen), Anouk van Eekelen, (VVD, Wassenaar), Andrew van Horssen (PvdA, Kerkrade), Jan Houtenbos (VVD, Bergen NH), Robbert
Lievense (Leefbaar Schouwen-Duivenland), Marian Pater (D66, Zwijndrecht en bestuurslid Raadslid.Nu), Mathilde Stiekema (CDA, Haren) en Steven de Vries (GL, Utrecht).



Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 10 december 2015.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin.

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!