Rijn is extreem vervuild met microplastic
Rijn is extreem vervuild met microplastic
De Rijn behoort tot de meest vervuilde rivieren ter wereld als het gaat om microplastic. Het water van de rivier bevat tussen Basel en Rotterdam gemiddeld 892.777 deeltjes plastic per vierkante kilometer. De meeste plasticvervuiling komt voor in het deel van de Rijn dat door het Ruhrgebied in
Duitsland stroomt. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Basel in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.
Watermonsters
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door vanuit schepen 31 monsters te nemen van het oppervlaktewater in elf delen van de Rijn tussen Rotterdam en Basel. In hun laboratorium bepaalden ze vervolgens hoe veel microplastic het water bevatte.
De Rijn blijkt het meest vervuild met plastic in de Duitse gemeente Rees. Daar vonden de wetenschappers 2.333.665 deeltjes plastic in het water per vierkante kilometer. Het minste plastic troffen ze aan in het gebied tussen Mainz en Basel (202.900 deeltjes per vierkante meter). Het Nederlandse
deel van de Rijn bevindt zich qua plasticvervuiling in de middenmoot.
Ongekend
In vergelijking met andere grote rivieren in de rest van de wereld is het aantal plastic deeltjes in de Rijn echter ongekend hoog. "De concentratie microplastic behoort tot de hoogste die wereldwijd zijn waargenomen", aldus onderzoekster Patricia Holm op de nieuwssite van de Universiteit van
Basel.
"We kunnen gerust zeggen de rivier dagelijks 191 miljoen deeltjes plastic naar de Noordzee vervoert, en dan heb je het alleen nog over het oppervlaktewater."
Herkomst
De herkomst van het microplastic is nog deels een mysterie. Een groot aantal deeltjes is volgens de wetenschappers afkomstig uit de verpakkingsindustrie en de auto-industrie.
Veel andere microdeeltjes kunnen ze echter niet goed thuisbrengen. "Waar deze deeltjes vandaan komen en waarvoor ze ooit werden gebruikt, is grotendeels onduidelijk", aldus hoofdonderzoeker Thomas Mani.
Bron nu.nl