Investeer in NVWA en houd groene onderwijs bij EZ
Oproep aan vooravond van behandeling EZ-begroting
Investeer in de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om de voedselveiligheid en concurrentiekracht te borgen. Voorkom dat het groene onderwijs wordt overgeheveld van het ministerie van Economische Zaken naar dat van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. En haal een streep door de keuringskosten, die boeren en tuinders hier moeten betalen en hun meeste collega's in het buitenland niet.
Onder meer deze punten heeft LTO Nederland onlangs naar voren gebracht bij de Tweede Kamer en het ministerie van EZ. Dat is gedaan met het oog op de behandeling van het landbouw- en natuurdeel van de EZ-begroting in de Tweede Kamer, die morgen begint. Boeren en tuinders zijn innovatief, zien duurzaamheid als pijler onder de bedrijfsvoering en nemen eigen verantwoordelijkheid in ketens. "Wij dringen er op aan, dat deze koers bij de begrotingsbehandeling wordt gestimuleerd", zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat.
Lastenverlichting
In de afgelopen jaren zijn de lasten voor Nederlandse boeren en tuinders volgens de LTO-voorzitter meer gestegen dan in de ons omringende landen. Als voorbeelden noemt hij de belasting op brandstoffen (rode diesel), de assurantiebelasting (verhoging naar 21%) en 10 miljoen euro extra keuringskosten. Maat pleit voor lastenverlichting en vindt een forse financiele impuls voor de NVWA hard nodig. "We pleiten voor gezaghebbende en goed functionerende autoriteit. Telkens nieuwe reorganisaties en daarmee stijgende kosten voor het bedrijfsleven vallen niet meer te rijmen met andere activiteiten van de overheid."
Maat is verder van mening offensieve aanpak van de agrarische sector waar het gaat om het klimaatbeleid een steviger ondersteuning verdient. "We halen nu al de doelen voor 2020. Agrarische ondernemers zijn goed voor 45% van de productie van hernieuwbare energie. De energiebesparing van de glastuinbouw is goed voor maar liefst 8% van de totale doelstelling in kader van het SER-akkoord."
Tenslotte breekt hij een lans voor een Deltaplan asbestsanering: het tempo om het asbest van agrarische bedrijven op te ruimen ligt veel te laag. De overheid kan meerdere maatregelen nemen om daarmee een hogere versnelling te pakken.
01 december 2015
BRON: Jack Luiten