Minister grijpt in: versnelde afbouw opleidingen Roc Leiden
De Onderwijsinspectie heeft geen vertrouwen in het verbeterplan dat Roc Leiden half november heeft ingeleverd. Minister Jet Bussemaker heeft de noodlijdende mbo-school daarom opgedragen het onderwijsaanbod versneld af te bouwen.
Het complete opleidingsaanbod wordt nu tegen het licht gehouden. In januari zal moeten blijken welke opleidingen er zullen worden overgedragen of gestopt, bovenop de 38 al eerder beeindigde opleidingen. In de resterende opleidingen wordt extra geinvesteerd om de kwaliteit binnen twee jaar op peil te krijgen.
Onlogisch
Met het herstelpan dat Roc Leiden onlangs bij de Inspectie inleverde, zou te weinig vooruitgang worden geboekt. `De inspectie geeft onder andere aan dat het herstelprogramma te reactief is en de fasering en prioritering onlogisch is. Bovenal zijn de plannen voor de grootste onderwijskundige problemen bij ROC Leiden, te weten de kwaliteitsborging, het onderwijskundig leiderschap en de kwaliteit van de examencommissie, onvoldoende uitgewerkt', schrijft Bussemaker nu aan de Tweede Kamer. Daarnaast ziet de inspectie bij de lopende kwaliteitsonderzoeken nog te weinig verbetering in de onderwijskwaliteit en examinering.
Transitie
Roc Leiden en het ID College moeten versneld, binnen twee in plaats van drie jaar, het onderwijsaanbod op orde zien te brengen. Beide besturen hebben daarover vorige week dinsdag 2 december, een dag na het kritische rapport van de commissie Meurs, nieuwe afspraken gemaakt. Een `interventieteam' op het ministerie moet het roc bijstaan.
Een week ervoor schreef Bussemaker nog aan de Kamer dat de `transitie' drie jaar zou duren. Ook de regionale `collega's' Roc Mondriaan en Nova College zijn betrokken bij het afstemmen van het onderwijsaanbod.
Vijf miljoen
Nog voor de Kerst wil Bussemaker de volgende vijf miljoen euro verstrekken uit het extra noodfonds van 40 miljoen euro. Daarmee wordt het eerdere krediet van 18 miljoen euro opgerekt. Uit de jaarrekening 2014 van Roc Leiden bleek onlangs dat de school zonder extra geld deze maand opnieuw in betalingsproblemen komt.
De resterende 17 miljoen euro krijgt het roc, `bij voldoende voortgang', in 2016 en 2017.
`De studenten en docenten van ROC Leiden hebben een heftige periode doorgemaakt en ook zij werken hard aan de toekomst van hun opleidingen', aldus Bussemaker, die stelt dat de spoedoperatie perspectief biedt voor studenten, docenten, ouders en personeel. `Het biedt een duidelijk eindperspectief, maar wel een waar met vereende krachten en een stevige versnelling invulling aan moet worden gegeven.'
Op 16 december staat een debat in de Tweede Kamer gepland over Roc Leiden.