Beslag op woning en loods in verband met drugshandel en witwassen


Beslag op woning en loods in verband met drugshandel en witwassen

Laatste update:
08-12-2015 | 15:32

Menaam - De politie heeft dinsdagochtend twee personen aangehouden bij invallen in het kader van een drugsonderzoek. Zij worden verdacht van drugshandel en het witwassen van crimineel verkregen geld.

Gedurende de actiedag werden drie locaties doorzocht in Menaam, Stiens en Leeuwarden. Er is beslag gelegd op een woning, een loods, drugs, geld, drie auto's, een quad en tweehonderd kilo illegaal vuurwerk.

Aanleiding onderzoek

Bij de politie was informatie binnengekomen dat de aangehouden verdachten zich schuldig zouden maken aan drugshandel. Ook zou geld uit de drugshandel zijn gebruikt om luxe goederen aan te schaffen en op die manier crimineel geld wit te wassen.

Misdaad mag niet lonen

Tijdens de actie is op drie locaties een inval gedaan. Het gaat om woningen en een bedrijfspand. In de woning aan De Stapel in Menaam werd een 44-jarige man aangehouden en een 48-jarige vrouw, de bewoonster. Zij zijn ingesloten voor verhoor. De zoekingen waren gericht op het vinden van drugs,
waardevolle goederen en geld, financiele en administratieve papieren en computerapparatuur. De politie heeft bij de actie ook geld- en drugshonden ingezet. Bovendien is expertise ingezet van forensische opsporing, financiele opsporing en digitale opsporing.
Er is ook gezocht in een woning aan de Stienzer Hegedyk in Stiens en een bedrijfspand aan de Toutenburgstraat in Leeuwarden. Daar zijn geen aanhoudingen of inbeslagnemingen verricht.

In de woning in Menaam werd een hoeveelheid contant geld gevonden en ongeveer tweehonderd kilo illegaal vuurwerk. In de loods werd een aantal zakken met gedroogde hennep aangetroffen. Ook werd in het kader van misdaad mag niet lonen beslag gelegd op drie auto's en een quad. Een aangetroffen
speedboot is ook in beslag genomen, omdat de herkomst niet kon worden vastgesteld. Echter, voordat deze werd afgevoerd, meldde de eigenaar van dit vaartuig zich. Deze kon het eigendom aantonen, waarna het beslag op deze boot is opgeheven.

De politie en het Openbaar Ministerie werken nauw samen om criminelen te raken op een plek die pijn doet: in de portemonnee. Het afpakken van crimineel verkregen vermogen hoort daar bij. Door deze aanpak hebben verdachten geen profijt van hun daden en wordt duidelijk gemaakt dat misdaad niet
loont.

Georganiseerde criminaliteit

De aanpak van de georganiseerde criminaliteit, waar witwassen onder valt, is een landelijke prioriteit voor de politie, belastingdienst en het Openbaar Ministerie. Er zijn vaak grote geldbedragen gemoeid bij grootschalige witwaspraktijken. Daarom intensiveert de politie in Noord Nederland
samen met het Openbaar Ministerie haar inspanningen om crimineel vermogen af te pakken. Door statussymbolen af te pakken, laten politie en Openbaar Ministerie zien dat misdaad niet loont.

Vervolg onderzoek

Het onderzoek naar de aangehouden verdachten wordt voortgezet. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.