Professionals praten over crisisbeheersing in regio Marken
Professionals praten over crisisbeheersing in regio Marken
Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 07 december 2015- Laatste update: 07 december 2015 15:17 uur
Om Marken beter te beschermen is het belangrijk dat overheden precies weten wie wat doet bij een eventuele overstroming. Op 18 november tijdens een netwerkbijeenkomst zochten 100 professionals van onder meer gemeenten, waterschappen, brandweer en politie elkaar op om kennis uit te wisselen over crisisbeheersing in de regio.
Voor alle zekerheid 1280x640
Leren van het verleden
Waarom is een goede rampenorganisatie zo belangrijk? Het heldere antwoord kwam van historicus Diederik Aten van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Aan het begin van de bijeenkomst, die werd georganiseerd door Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (VrZW), nam hij de deelnemers mee naar 14 januari 1916. Als gevolg van een noordwesterstorm braken die dag de dijken bij Katwoude en Monnickendam door en kwam een groot deel van Noord-Holland onder water te staan. Ook Marken werd zwaar getroffen. Bij gebrek aan een solide rampenorganisatie zat er voor veel bewoners toen niets anders op dan het gebied te verlaten.
Samen verantwoordelijkheid nemen
Nu, bijna 100 jaar later, zien Nederlanders het water nauwelijks nog als een bedreiging, stelde onderzoekster Baukje Kothuis van bureau Waterworks. Voor veel Nederlanders is waterveiligheid vanzelfsprekend, ondanks campagnes als `Denk vooruit', waarin de overheid burgers adviseert zich voor te bereiden op eventuele overstromingen. Om het waterbewustzijn te vergroten, is het volgens Kothuis zaak de mythe van een 100 procent veilig Nederland door te prikken. Tijdens de bijeenkomst drong ze erop aan taken te verdelen, zodat overheden, experts en burgers in geval van nood hun verantwoordelijkheid kunnen nemen om samen erger te voorkomen.
Overstromingen beter beheersen
De workshop onder leiding van omgevingsmanager Amelie Strens van Rijkswaterstaat sloot naadloos aan op Kothuis' betoog. Zo sprak ze met de deelnemers over de pilot Meerlaagsveiligheid Marken. Die richt zich op 3 maatregelen (de zogeheten lagen): het voorkomen van rampen door dijken op orde te houden, het beperken van de gevolgen van eventuele overstromingen en het verbeteren van de rampenbeheersing. Strens ging vooral uitgebreid in op de laatste laag. Met elkaar bespraken de veiligheidsprofessionals de samenwerking en verantwoordelijkheden op het gebied van waterveiligheid en rampenbestrijding in de regio Zaanstreek-Waterland. Een nuttige uitwisseling van kennis en een belangrijke stap op weg naar een beter beschermd Marken.
Meer informatie
Meer informatie over het project is te vinden op de pagina Marken: pilot meerlaagsveiligheid.