Vrijhandelsakkoorden saboteren Klimaatakkoord
CC: Unknown (U.S. National Archives and Records Administration) [Public domain], via Wikimedia Commons CC: Unknown (U.S. National Archives and Records Administration) [Public domain], via Wikimedia Commons
Uit vertrouwelijke stukken van de Europese commissie die gelekt zijn via WikiLeaks, blijkt dat een duurzame energietransitie expliciet gesaboteerd wordt in de onderhandelingen van het dienstenverdrag TiSA. In het hoofdstuk over energie-gerelateerde diensten wordt het maken van onderscheid gemaakt tussen duurzame en niet duurzame energie verboden. Nederland zal na inwerkingtreding van dit verdrag dus haar markt moeten openstellen voor alle soorten energie, ongeacht of dit duurzame energie is, energie is uit fossiele brandstof of zelfs kernenergie. Ook de deur voor schaliegas en teerzandolie wordt op deze manier wagenwijd opengezet. Europarlementarier Anne-Marie Mineur: "De hele wereld kijkt nu naar de klimaattop, hopend op een goed akkoord voor iedereen. Dat wordt achter de schermen volledig ondermijnd door dit dienstenakkoord, dat misschien nog ingrijpender is dan TTIP".
Over het dienstenverdrag (Trade in Services - TiSA) wordt nu onderhandeld door 50 landen, van Mexico tot Japan, en van Pakistan tot de EU. Mineur: "Volgende week reis ik af naar Parijs voor de klimaattop, maar tegelijkertijd vindt een onderhandelingsronde over TiSA plaats in Zwitserland. Het is echt belachelijk dat de hele wereld hard bezig is de voorwaarden voor transitie naar 100% duurzame energie te scheppen, terwijl er tegelijkertijd elders wordt besloten dat landen geen voorkeur mogen geven aan hernieuwbare energie, of dat ze geen 'nee' mogen zeggen tegen schaliegas. Dit is een verdere uitholling van onze democratie, met zeer kwalijke gevolgen voor het welslagen van een klimaatakkoord in Parijs."
De gelekte stukken uit TiSA maken opnieuw duidelijk hoe groot het probleem van transparantie is tijdens de onderhandelingen. Mineur: "Het is een schande dat de bevolking afhankelijk is van WikiLeaks om informatie over zo'n ingrijpend handelsverdrag te krijgen. Ik heb dan ook vragen ingediend bij de Commissie waarin ik oproep tot het vrijgeven van de onderhandelingsteksten aan het grote publiek".
Betrokken SP'ers
Anne-Marie Mineur
Europarlementarier