Waarom het CDA tegen de Defensiebegroting heeft gestemd

04/12/2015Waarom het CDA tegen de Defensiebegroting heeft gestemd

De wereld om ons heen wordt steeds instabieler en onveiliger. Aan de randen van Europa heerst chaos. IS in Syrie en Irak, Rusland, Ukraine en Turkije. Dat raakt ook ons. Denk aan de aanslag op de MH17, of aan de verschrikkelijke aanslagen in Parijs afgelopen maand.

Over deze dreigingen mogen we niet naief zijn. Maar Nederland beschikt ondertussen over de kleinste krijgsmacht met het laagste budget ooit. De kleinste van heel Europa, afgemeten naar inwonertal. Bovendien is onze krijgsmacht nog nooit zo weinig inzetbaar geweest als nu.

De economische crisis is voorbij, maar voor Defensie nog lang niet. Het kabinet heeft te veel bezuinigd, en doet nu te weinig en te laat. Rutte en Hennis beloofden een trendbreuk. Het kabinet beloofde op de NAVO-top in Wales in tien jaar tijd de defensie-uitgaven te laten groeien in de richting van de NAVO-norm van 2% BBP. De werkelijkheid is dat ze vorig jaar gedaald zijn als percentage van het BBP, en op een te laag peil blijven steken. Beloften zijn niet waargemaakt.

De gevolgen zijn desastreus. Materieel staat stil en oefeningen worden afgeblazen. Sommige soorten munitie zijn gewoon op. Bij alle krijgsmachtonderdelen is van alles te kort, of te weinig. Er wordt te veel gevraagd van te weinig mensen, en de krijgsmacht kraakt in z'n voegen.

Met hun 'can do'-mentaliteit hebben onze militairen de organisatie gedragen, en dat doen ze nog steeds. Dat is een groot compliment waard. Maar er is sprake van te hoge werkdruk. Hetzelfde werk moet met steeds minder mensen worden gedaan. Efficiency streven is te ver doorgevoerd, ten koste van effectiviteit. Het vet is van de botten.

Het kabinet plust er wel wat bij, maar het is niet eens genoeg om de basisgereedheid op peil te brengen. Laat staan dat de minister toekomt aan alle andere versterkingen die ze zelf ook nodig vindt.

De minister van Defensie heeft drie cruciale moties de afgelopen tijd niet uitgevoerd. Ten eerste is dat de motie-Van der Staaij I: het ambitieniveau wordt niet aangepast aan de verslechterde veiligheidssituatie. Ten tweede zijn dat twee moties over prijscompensatie en valutakoersen. Alle drie worden vooruitgeschoven. Het geld dat het kabinet erbij doet verdampt daardoor: de koopkracht van Defensie stijgt niet. Er is een gapend gat geslagen tussen ambities en middelen, en dat gat wordt maar gedeeltelijk gedicht. Het zal in de toekomst zelfs groter worden, als er niet meer geld bij komt.

Een enorme hoeveelheid aan achterstallige investeringen werpt haar schaduw vooruit. Ook is er te weinig budget voor toekomstige investeringen en worden veel projecten vooruitgeschoven. De minister wil geen openheid van zaken geven over de omvang van de financiele problematiek. Ook wil ze geen onderzoek naar het effect van haar eigen bezuinigingen.

Het CDA was niet voor niets zeer kritisch bij de behandeling deze begroting. Na de aanslagen in Parijs zei premier Rutte: "Nederland is in oorlog". Maar wie A zegt, moet ook B zeggen. Of liever gezegd: ernaar handelen. Het CDA riep de premier daartoe op en diende een motie in. Stelde de stemmingen over de defensiebegroting uit om meer ruimte te geven. Pleitte voor 200 miljoen euro erbij voor Defensie. De afgelopen drie jaar deden wij vergelijkbare voorstellen. Helaas: het kabinet deed niets. Gevolg: we zijn in oorlog, maar hebben een krijgsmacht die nauwelijks inzetbaar is en nog jaren in de lappenmand blijft liggen. Dat vindt het CDA niet langer verantwoord. Daarom stemden wij tegen de defensiebegroting.

Trefwoorden

* Defensie * defensiebegroting * IS * defensie-uitgaven * Raymond Knops