Toestemming voor het extra verrijken van wijn
Gepubliceerd op: 4 december 2015 | Gewijzigd op: 4 december 2015
Nederlandse wijngaarden mogen het natuurlijke alcoholvolumegehalte met 0,5% extra verhogen voor de productie van 2015. Dit is bovenop de toegestane maximale verhoging van 3%.
De Europese Commissie heeft hier toestemming voor gegeven op verzoek van Nederland vanwege de slechte weersomstandigheden. Ook wijnproducenten in Denemarken, Zweden en het Verenigd Koninkrijk hebben hiervoor toestemming gekregen.
Laag suikerniveau druiven
Nederland had op aanvraag van de wijnproducenten een verzoek ingediend vanwege de extreme regenval in augustus en september. De meeste druiven hebben hierdoor veel water opgenomen. In combinatie met de relatief lage temperatuur in september heeft dit geleid tot lage suikerniveaus in de druiven. Nederland heeft voor het laatst in 2010 een verzoek voor extra verrijking ingediend. De toestemming is gepubliceerd in de uitvoeringsverordening (EU) 2015/2232 (pdf, 310,74 kB).
Meer informatie
Meer informatie over de Europese regelgeving voor de wijnsector leest u op de pagina Regeling wijn en olijfolie.